Tarım politikalarının tarımsal istihdam üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi: Çiftlik beldesi Tarımköy örneği


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Anadolu Üniversitesi, SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2020

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: MERVE ÜNLÜ ASLAN

Danışman: Verda Özgüler

Özet:

Bu araştırmada, tarım politikalarının tarımsal istihdam üzerindeki etkilerinin, kırsal kesimde yaşayan bireylerin bakış açısından analizi amaçlanmıştır. Tarım sektörü gerek dünyada gerek ülkemizde üretim ve istihdam bakımından önemli yer tutmaktadır. Tarımsal üretimi gerçekleştirenlerin diğer bir ifadeyle tarım kesimi istihdamının hangi kişilerden oluştuğu, yapılan üretimin hangi düzeyde olduğu ve türü, ülke ve bölgelere göre değişiklik göstermekle birlikte, kendine has özellikleriyle bir “tarım sektörü” tanımlaması yapılabilmektedir. Tarım sektörü bitkisel ve hayvansal üretimden ormancılık ve balıkçılığa kadar geniş bir alanı kapsamakta ve ağırlıklı olarak kırsal alanlara has bir üretim faaliyeti olarak tanımlanmaktadır.

Türkiye açısından da tarım sektörü önemli bir yere sahiptir. Tarımsal üretimin ve istihdamın taşıdığı önemden yola çıkılarak yapılan bu çalışmada kırsal kesimde yaşayan ve tarımsal üretimin içinde bulunan katılımcılardan oluşan bir araştırma grubu üzerinden nitel analiz yöntemleri kullanılarak “tarım politikası”, “tarımsal istihdam” ve “tarım sektöründeki kurumsal yapılar" kavramlarının nasıl algılandığı ortaya koyulmaktadır.

Tarım politikalarının tarımsal istihdam üzerindeki etkilerinin “üretim yapısını belirleyen” ve “çalışma koşullarını belirleyen” tarım politikaları ayrımına gidilerek incelendiği bu araştırma sonucunda, görüşmecilerin değerlendirmelerinin öncelikle “tarım politikası uygulamaları” bağlamında ele alınması gerektiği ifade edilmelidir.

 

Anahtar Sözcükler: Tarım Politikası”, “Tarımsal İstihdam”, “Tarım Sektöründeki Kurumsal Yapılar", “Tarım Politikası Uygulamaları”