Kutlusoy S., Güldemir O., Kırımlı G., Yılmaz B. S.
İstanbul Sanayi Odası Endüstriyel Tasarım Ve Prototipleme Merkezi, Mayıs 2024
-
Ödülün Kapsamı:
Bilimsel/Mesleki Çalışmalardan Alınan Ödül
-
Ödül Türü:
Sosyal, kültürel, sanatsal veya sportif bir çalışmaya kurum veya organizasyonların verdiği ödül
-
Ödül Veren Ülke:
Türkiye
-
Ödülü Veren Organizasyon:
İstanbul Sanayi Odası Endüstriyel Tasarım Ve Prototipleme Merkezi
-
Araştırma Alanları:
Sağlık Bilimleri, Sosyal ve Beşeri Bilimler, İşletme, Turizm ve Otel İşletmeciliği, Eğitim, Mesleki Eğitim, Aile Ekonomisi ve Beslenme Eğitimi, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Eğitimi, Mimarlık, Mühendislik ve Teknoloji, Endüstri Ürünleri Tasarımı
-
Ödülün Tarihi:
Mayıs 2024
-
Açıklama:
Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen ve İstanbul Sanayi Odası Endüstriyel Tasarım ve Prototipleme Merkezi’nde yürütülen İstanbul Designathon’da, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Meslek Yüksekokulu, Aşçılık Programı öğretim üyesi Doç. Dr. Osman Güldemir’in yer aldığı TarBaGOS takımı birinci oldu.
Tasarımın Kattığı Değer (yaygın etki), sürdürülebilirlik, kullanıcıya katkısı, kullanıcıda yarattığı etki; Uygulanabilirlik, kullanıma uygunluk, üretilebilirlik, ticarileştirme potansiyeli; Yenilik Derecesi, yaratıcılık, değer önerisi, çözümün probleme uygunluğu kriterleriyle puanlanan ekipler arasında TarBaGOS takımı birinci oldu.
TarBaGOS kelimesi Türk mutfak kültürünün önemli bir ögesi olan Tarhana ile ekip üyelerinin isimlerininim bir araya gelmesiyle oluşuyor (Tar: Tarhana, Ba: Bahar, G: Gökçe, O: Osman, S: Sibel). Endüstriyel-gıda tasarımcı Sibel Kutlusoy ve Gökçe Kırımlı ile gastronomi uzmanı Bahar Sena Yılmaz ve mutfak kültürü araştırmacısı Osman Güldemir’den oluşan takım, tarhananın klasik tariflerden farklılaşacak malzemelerle yarı fermente standart tarifini geliştirdi. Bununla birlikte yine tarhana bazlı pişmiş bir dolgu/sos gerçekleştirdi ve bu üretime özgü kalıplar, endüstriyel üretim süreci ve paket tasarımları oluşturdu.