Tarihi Yemekleri Günümüze Uyarlama Modeli: Osmanlı Örneği


Güldemir O. (Yürütücü)

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, BAP Araştırma Projesi, 2020 - 2021

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Destek Programı: BAP Araştırma Projesi
  • Başlama Tarihi: Haziran 2020
  • Bitiş Tarihi: Haziran 2021

Proje Özeti

Geleneklerin kökenleri oldukça yakın geçmişe dayandığı gibi, bazen bu geleneklerin icat edilmiş oldukları da açık bir gerçektir. İcat edilmiş gelenek izi sürülemez derece belirsiz bir geçmişe de uzanabilir; geçmiştekilerine yamanarak oluşturulmuş köklü geleneklere de dayanabilir.  Ancak hepsi aynı derecede kalıcı değildir. Yeni durumlara uyarlanmış, eski durumları akla getiren formlara bürünmüş ya da yarı zoraki tekrarlarla kendi geçmişlerini oluşturarak günümüzde karşılığını bulan geleneklerdir. Hobsbawm’ın çeşitli örneklerle tanımlamış olduğu “geleneğin icadı” aslında mutfak geleneklerinin tekrar hayata geçirilmesi hususunda da ele alınabilir. Kendisi, İngiltere’de yeni binalarda özellikle Gotik üslubun tercih edilmesinin geçmişteki geleneğin çağa aktarım amacına hizmet ettiğini vurgulamaktadır. Ayrıca geleneğin icadı ile millilik, ulusalcılık gibi toplumu birbirine bağlayan önemli kalıplar da oluşmaktadır. Bu çalışmanın sonuçları ile günümüzde gerek amatör mutfaklarda, gerekse profesyonel yiyecek içecek işletmelerinde ve genel olarak turistik faaliyetlerde mutfak geleneğinin icadı sağlanabilir. Klasik ve modernleşen Osmanlı mutfağını kişiler deneyimleyebilir, bir şekilde kendi yaşamlarına adapte ederek aktarımını kısa veya uzun vadede kalıcı kılabilir. Kökleriyle bağını muhafaza eden, atalarına dair gelenek ve görenekleri yaşamına dâhil etmekten memnuniyet duyan veya aksi şekilde, harici bir kültürde bulunan ve Osmanlı mutfağı sempatisi olan bireylerin de çalışmadan faydalanması mümkündür.