Güldemir O. (Yürütücü)
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, BAP Araştırma Projesi, 2020 - 2021
Geleneklerin kökenleri
oldukça yakın geçmişe dayandığı gibi, bazen bu geleneklerin icat edilmiş
oldukları da açık bir gerçektir. İcat edilmiş gelenek izi sürülemez derece
belirsiz bir geçmişe de uzanabilir; geçmiştekilerine yamanarak oluşturulmuş
köklü geleneklere de dayanabilir. Ancak
hepsi aynı derecede kalıcı değildir. Yeni durumlara uyarlanmış, eski durumları
akla getiren formlara bürünmüş ya da yarı zoraki tekrarlarla kendi geçmişlerini
oluşturarak günümüzde karşılığını bulan geleneklerdir. Hobsbawm’ın çeşitli
örneklerle tanımlamış olduğu “geleneğin icadı” aslında mutfak geleneklerinin
tekrar hayata geçirilmesi hususunda da ele alınabilir. Kendisi, İngiltere’de
yeni binalarda özellikle Gotik üslubun tercih edilmesinin geçmişteki geleneğin
çağa aktarım amacına hizmet ettiğini vurgulamaktadır. Ayrıca geleneğin icadı
ile millilik, ulusalcılık gibi toplumu birbirine bağlayan önemli kalıplar da
oluşmaktadır. Bu çalışmanın sonuçları ile günümüzde gerek amatör mutfaklarda,
gerekse profesyonel yiyecek içecek işletmelerinde ve genel olarak turistik
faaliyetlerde mutfak geleneğinin icadı sağlanabilir. Klasik ve modernleşen
Osmanlı mutfağını kişiler deneyimleyebilir, bir şekilde kendi yaşamlarına
adapte ederek aktarımını kısa veya uzun vadede kalıcı kılabilir. Kökleriyle
bağını muhafaza eden, atalarına dair gelenek ve görenekleri yaşamına dâhil
etmekten memnuniyet duyan veya aksi şekilde, harici bir kültürde bulunan ve
Osmanlı mutfağı sempatisi olan bireylerin de çalışmadan faydalanması mümkündür.