Güldemir O. (Yürütücü), Bilgin A., Keikha Shahinpour M. A.
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2022 - 2023
Projenin konusu Türk Dünyasında pilavlardır. Orta
Asya döneminden günümüze binlerce yıllık kadim Türk kültürü, dünyanın büyük bir
bölümünde mutfak bağlamında yaşamaktadır. Türk mutfağı denildiğinde Türkiye’nin
mutfağı işaret edilmiş olunmakta ancak bir taraftan da özellikle Azerbaycan, Türkistan,
İran, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye ve Türkmenistan gibi Türk
halklarının yoğun olarak yaşadığı ülke mutfakları kastedilmektedir. Irak,
Rusya, Balkanlar ve bazı Avrupa ülkelerinde de Türk kökenli halkların yoğunluğu
olması sebebiyle sınırlar genişletilebilmektedir. Bu projede özellikle Türk
halklarının yoğun yaşadığı Türk milletlerinin mutfağında yer alan pilava
odaklanılmaktadır.