Güldemir O. (Yürütücü), Özdemir S. S.
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2021 - 2022
Sındırgı 230 metre rakımlı ve yaklaşık 34 bin
nüfuslu bir ilçedir. Şehir olarak kuruluşu 18. yüzyıla tekabül eden
Sındırgı’nın tarihi, coğrafi, kültürel ve turistik özellikleriyle beraber
mutfak kültürü de özgün değer sunmaktadır. Her ne kadar kimi çalışmalarda ve
sözel beyanlarda bu değer aktarılmaya çalışılsa da bilimsel yöntemle öğünleri,
doğumdan ölüme kadarki yemek ile ilişkili ritüelleri, istek ve dilek sofraları,
sofra ve servis düzenleri, özgün mutfak mimarisi ve araçları, kışlık
yiyecekleri ve çorbadan tatlıya kadar farklı yemek kategorilerinden yemek
tarifleri araştırılmamıştır. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu
(UNESCO) son yıllarda gastronomik değerlere ayrı bir önem göstermekte, Yaratıcı
Şehirler Ağı teşvikleri ile çalışmaları yürütmektedir. T.C. Kültür ve Turizm
Bakanlığı da Türk Mutfağı yılı ilanı gibi motivasyonlarla ülke mutfak mirasına
dikkat çekmektedir. Dolayısıyla yöresel mutfak odaklı araştırmalar, Türk mutfak
kültürü; akabinde de bu bilgilerden beslenen yiyecek içecek işletmeciliği ile
turizm açısından önemlidir.
Projede Balıkesir’in Sındırgı ilçesinin
mutfak kültürü ve yemeklerinin araştırılması amaçlanmaktadır. Elde edilecek
bulgulardan potansiyeli olan özgün tariflerin standartlaştırılması alt amaçtır.
Bu projenin gerçekleştirilmesinde, nitel
araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi, mülakat ve odak grup görüşmeleri
ile katılımcı gözlem teknikleri ile çeşitli pişirme yöntemleri kullanılacaktır.
Araştırma kapsamında Halıcı’nın “Yemek ve Mutfak Alan Araştırmaları için Soru
Kitabı”ndan ve çeşitli mutfak kültürü araştırmalarından yöntemsel yaklaşım ve
raporlaştırma temaları açısından faydalanılmıştır. Sındırgı mutfak kültürü ve
yemekleri: kış ve yaz mevsimlerinde günlük öğünler; yaşam evrelerinde
hazırlanan yiyecekler, yemekler ve bunlarla ilgili ritüeller (doğumdan ölüme
kadar); kutsal günler; istek/dilek sofraları; kışlık yiyecekler; sofra
düzenlemeleri; bölgeye özgü mutfak ekipmanları, pişirme teknikleri; servis
düzenlemeleri; mutfak şekli; içecek; yemek ve yapılışları (çorbalardan, yöresel
çarşı yemeklerine kadar) bağlamında ele alınmıştır.
Araştırma sonucunda Sındırgı’nın mutfak
kültürü sistematik bir şekilde raporlaştırılmıştır. Görsellerle hazırlanan
kitap ve makale literatüre katkı sağlayacak; basılacak kitap eğitim materyali
olarak yöresel mutfaklar dersi veren eğitimciler tarafından
kullanılabilecektir. Böylece, proje Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Aşçılık ve
Yiyecek İçecek İşletmeciliği alanında hazırlanan ders materyallerinde standart
tariflerin olmaması nedeniyle Osmanlı mutfağı derslerinde hazırlanan yemeklerin
ölçülerinde yaşanılan sıkıntıların ortada kaldırmasına katkı
sağlayacaktır.