Afet Mutfağı Menüsünün Günlük Beslenme Gereksinimlerini Karşılama Durumunun Değerlendirilmesi


Güldemir O. (Yürütücü)

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2023 - 2024

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Eylül 2023
  • Bitiş Tarihi: Eylül 2024

Proje Özeti

6 Şubat 2023 tarihi itibariyle Türkiye’de, Kahramanmaraş merkezli iki büyük ve devamında artçı depremler yaşanmıştır.

Bu depremlerde Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman ve Kilis illerinde afet yaşanmıştır.

Kırk bini aşkın insan hayatını kaybetmiştir.

Depremlerin ertesi günü itibariyle bu şehirlerde çeşitli kurum ve kuruluşların girişimleriyle afet mutfakları oluşturmuştur.

Bu mutfaklardan bir tanesi de Anadolu Üniversitesi’nin faaliyetlerini halen sürdürmekte olduğu Anadolu Mutfağı’dır.

Hatay’ın Belen ilçesinde yer alan aşevinden, Haziran sonuna kadar her gün yaklaşık 15.000 kişi faydalanmıştır.

Araştırmada bu aşevinin menüsünün, bu mutfaktan beslenen yetişkinlerin günlük gereksinimlerini karşılama durumları değerlendirilmiştir.

Bunun için aşevinde sunulan kahvaltı, öğle ve akşam yemeği menüleri, bir kişiye sunulan miktarlarıyla bir hafta süresince araştırmacı tarafından yerinde takip edilmiştir. Ardından menülerin, beslenme bilgi sistemiyle enerji ve besin değerleri hesaplanmıştır. Sonra Türkiye Beslenme Rehberi 2022 referans değerleriyle değerlendirilmiştir.

Sonuç olarak, aşevinden beslenen yetişkinlerin enerji alımlarının yeterli olduğu; kalsiyum ile E, D, C vitamini gibi önemli mineral ve vitaminlerin günlük alımının karşılanamadığı tespit edilmiştir. Ayrıca bireylerin günlük su tüketiminin yetersiz olduğu gözlemlenmiştir.

Tüm bunlarla beraber kronik rahatsızlığı olanların ihtiyaç duydukları özel gıdalara erişimlerinde sıkıntılar yaşadıkları anlaşılmıştır.

Bu gibi kriz durumlarında toplum beslenmesine yönelik stratejiler geliştirilmesi ve anında koordinasyon sağlanarak uygulanması tavsiye edilmektedir.