Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2020 - 2022
Salvia fruticosa (Lamiaceae) müstahzarları geleneksel olarak karaciğer rahatsızlıkları için kullanılmaktadır. Bu çalışmada, S. fruticosa preparatlarından
geliştirilen formülasyonların karaciğer yağlanmasına karşı ve antienflamatuar etkilerinin in vitro ve in vivo deneylerle bilimsel olarak doğrulanması amaçlanmıştır. S. fruticosa
yapraklarından etanol ekstresi hazırlanmış ve sırasıyla HPTLC ve HPLC analizleriyle standardize edilmiştir. Ekstre öncelikle oleik ve palmitik asitle indüklenen yağlı karaciğer
hücre kültürü modeline uygulanmıştır. Ayrıca in vivo deneyler için mikroemülsiyon tipi formülasyonlar hazırlanmıştır. İn vivo deneyler, sıçanlarda non-alkolik yağlı karaciğer
modeli ile gerçekleştirilmiştir. Ekstrede %1,4 rosmarinik asit ve %3,7 salvigenin içeriği tespit edilmiştir. In vitro deneyler sonucunda S. fruticosa ekstresi MDA, ALT ve AST
düzeylerini sırasıyla %27,8, %53,5 ve %27,3 azaltırken, GSH düzeylerini %5,8 artırmıştır. Deneysel verilerin istatistiksel olarak değerlendirilmesinden sonra, 200 mg/kg
S. fruticosa ekstresi grubunda hem serum hem de karaciğer trigliserit seviyeleri için sırasıyla %33,3 ve %47,4'lük bir düşüş gözlemlenmiştir. 400 mg/kg S. fruticosa ekstresi
grubunda serum ve karaciğer glutatyon peroksidaz seviyeleri sırasıyla %41,5 ve %19,4 artmıştır. Ayrıca S. fruticosa ekstre grubunda serum AST ve ALT seviyelerinde sırasıyla
%5,6 ve %19,4 düşüş tespit edilmiştir.