Isırgan Otu ve Türk Mutfağındaki Yeri


Güldemir O. (Yürütücü), Eroğlu D.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, BAP Diğer, 2025 - 2026

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Destek Programı: BAP Diğer
  • Başlama Tarihi: Ocak 2025
  • Bitiş Tarihi: Ocak 2026

Proje Özeti

Bu çalışma, Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan ısırgan otu (Urtica dioica) üzerine odaklanmaktadır. Isırgan otu, yüksek besin değeri ve sağlık yararları ile geleneksel tıpta romatizma, artrit ve alerjik reaksiyonlar gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Çalışmada, ısırgan otunun çorba, börek ve sebze kavurması gibi yemeklerdeki yerinin yanı sıra, zengin vitamin ve mineral içeriği ile sağlık üzerindeki olumlu etkileri sistemik derleme yöntemiyle ortaya koyulacaktır. Ayrıca derlenen tariflerin enerji ve besin değeri hesaplamaları üzerinden yetişkin bireylerin günlük gereksinimi karşılama  Türkiye'nin farklı bölgelerinde ısırgan otunun geleneksel tariflerdeki kullanımı kültürel çeşitliliği yansıtmaktadır. Isırgan otunun gastronomik potansiyelinin korunması ve tanıtılması gerektiğini önermekte, ayrıca sağlık yararları üzerine daha fazla araştırma yapılmasının önemini vurgulamaktadır. Gelecek araştırmalarda, bu bitkinin sağlık üzerindeki etkileri ve pişirme yöntemlerinin besin değerleri üzerindeki etkileri deneysel incelenebilir.