Güldemir O. (Yürütücü), Eroğlu D.
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, BAP Diğer, 2025 - 2026
Bu çalışma, Türk mutfağında önemli bir yere
sahip olan ısırgan otu (Urtica dioica) üzerine odaklanmaktadır. Isırgan otu,
yüksek besin değeri ve sağlık yararları ile geleneksel tıpta romatizma, artrit
ve alerjik reaksiyonlar gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.
Çalışmada, ısırgan otunun çorba, börek ve sebze kavurması gibi yemeklerdeki
yerinin yanı sıra, zengin vitamin ve mineral içeriği ile sağlık üzerindeki
olumlu etkileri sistemik derleme yöntemiyle ortaya koyulacaktır. Ayrıca
derlenen tariflerin enerji ve besin değeri hesaplamaları üzerinden yetişkin
bireylerin günlük gereksinimi karşılama Türkiye'nin farklı bölgelerinde ısırgan otunun
geleneksel tariflerdeki kullanımı kültürel çeşitliliği yansıtmaktadır. Isırgan
otunun gastronomik potansiyelinin korunması ve tanıtılması gerektiğini önermekte,
ayrıca sağlık yararları üzerine daha fazla araştırma yapılmasının önemini
vurgulamaktadır. Gelecek araştırmalarda, bu bitkinin sağlık üzerindeki etkileri
ve pişirme yöntemlerinin besin değerleri üzerindeki etkileri deneysel incelenebilir.