Çoklu Perspektiften Sürdürülebilir Restoran Uzantılarının Keşfedilmesi


Dündar Arıkan A.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2024 - 2025

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Kasım 2024
  • Bitiş Tarihi: Ağustos 2025

Proje Özeti

Bu araştırmanın temel amacı, sürdürülebilir restoran uzantılarına yönelik bir ölçek geliştirmek ve geliştirilen ölçeğin tahmin geçerliğini incelemektir. Araştırma sürdürülebilir restoran uzantılarını bütüncül bir bakış açısıyla inceleyebilmek amacıyla hem sürdürülebilir restoran yönetici ve şeflerin hem de müşterilerin bakış açısı çalışmaya dahil edilmekte ve bu uzantıların sürdürülebilir restoran faaliyetleri ile müşteri deneyimlerini nasıl etkilediğini araştırmaktadır. Ayrıca araştırmada, sürdürülebilir restoran yöneticileri ve şefleri tarafından tasarlanan hizmet uzantılarının yanı sıra müşterilerin duygu ve davranışlarını etkileyen uzantıların belirlenmesi ve bu iki grup arasındaki algısal boşlukların ve örtüşmelerin ortaya çıkarılması hedeflenmektedir. Araştırmada karma desen yaklaşımı benimsenmiştir. Bu kapsamda öncelikle, Michelin yeşil yıldız sahibi restoran şefleri ile görüşmeler gerçekleştirilecek ve Michelin yeşil yıldız restoran müşterilerinin yorumları incelenecektir. Daha sonra Michelin yeşil yıldız sahibi restoranların müşterileri ile gerçekleştirilecek anketler ile elde edilen veriler ile sürdürülebilir restoran uzantıları ölçeği analiz edilecektir. Araştırmanın, sürdürülebilir restoran uzantıları kavramını netleştirerek hem teorik hem de pratik anlamda önemli katkılar sunması planlanmaktadır. Elde edilen bulgular, restoran yöneticilerinin sürdürülebilirliği artırırken çevresel etkileri ve maliyetleri minimize eden, aynı zamanda müşterilere unutulmaz deneyimler sunan etkili hizmet tasarımları yapmalarına rehberlik edecektir.