COVID 19 Pandemisinde Üniversite Öğrencilerinin Belirsizliğe Tahammülsüzlük ve Travma Sonrası Büyüme Düzeyleri Arasındaki İlişkide Bilişsel Esneklik, Yalnızlık ve Sosyal Desteğin Aracılık Rolü: Karma Desen Çalışması


Eraslan Çapan B.

Diğer Resmi Kurumlarca Desteklenen Proje, 2021 - 2023

  • Proje Türü: Diğer Resmi Kurumlarca Desteklenen Proje
  • Başlama Tarihi: Ağustos 2021
  • Bitiş Tarihi: Ağustos 2023

Proje Özeti

Bu araştırmanın amacı Covıd 19 pandemisinde üniversite öğrencilerinin belirsizliğe tahammülsüzlük ve travma sonrası büyüme düzeyleri arasındaki ilişkide bilişsel esneklik, yalnızlık ve sosyal desteğin aracılık rolünün karma desen ile incelenmesidir. Araştırmanın nicel verilerini Anadolu Üniversitesi öğrencilerinden gönüllü olarak katılan 541 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmanın nitel verileri travma snrası büyüme düzeyi yüksek 7 gönüllü katılımcı ile yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmanın verileri Kişisel Bilgi Formu, Travma Sonrası Büyüme Ölçeği (TSBÖ), Belirsizliğe Tahammülsüzlük Ölçeği (BTÖ), Bilişsel Esneklik Ölçeği (BEÖ), Ucla Yalnızlık Ölçeği Kısa Formu (ULS-8), Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (ÇBASDÖ) ve Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu kullanılarak elde edilmiştir.

Araştırmanın nicel boyutunda Covıd 19 pandemisinde üniversite öğrencilerinin belirsizliğe tahammülsüzlük ve travma sonrası büyüme düzeyleri arasındaki ilişkide bilişsel esneklik, yalnızlık ve sosyal desteğin aracılık rolünün incelenmesinde Yapısal Eşitlik Modellemesi yapılmış ve bilişsel esneklik, yalnızlık ve sosyal desteğin tam aracılık ettiği ortaya konulmuştur. Elde edilen dolaylı etkinin anlamlı olup olmadığı ise bootstrapping ile analiz edilerek anlamlı olduğu görülmüştür. Araştırmanın nitel boyutunda Covıd 19 pandemisinde travma sonrası büyüme düzeyi yüksek üniversite öğrencilerinin travma sonrası büyüme alanlarından kişilerarası ilişkilerde, kendilik algısında, yeni fırsatları fark etmede, yaşamın anlamında, manevi yaşantıda değişim deneyimledikleri ve sosyal destek kaynaklarının aile ve arkadaş olduğu ortaya çıkmıştır. Covıd 19 pandemisinde travma sonrası büyüme düzeyi yüksek üniversite öğrencilerinin karşılaştıkları güçlüklerin belirsizlik, izolasyon ve uyum konularında zorlandıkları ve bu güçlüklerin üstesinden gelmede bilişsel, ilişkisel, davranışsal ve aşkın baş etme yöntemleri kullandıkları tespit edilmiştir.

 

 

 

 

Anahtar Kelimeler: Covıd 19, Belirsizliğe Tahammülsüzlük, Travma Sonrası Büyüme, Bilişsel Esneklik, Yalnızlık, Sosyal Destek, Karma Desen.