Seçili Osmanlı Turşularının Duyusal Açıdan Değerlendirilmesi


Güldemir O. (Yürütücü), Kavas H.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2023 - 2024

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Ekim 2023
  • Bitiş Tarihi: Kasım 2024

Proje Özeti

Türk mutfağının köklerini Orta Asya, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi mutfağı oluşturmaktadır. Osmanlı mutfağı, çeşitli yemek kategorisinde zengin içerikler barındırmaktadır. Dönem içerisinde çorbalardan böreklere, kebaplardan sebzeli ve meyveli yemeklere, turşulardan şurup ve şerbetlere kadar birçok yemek kategorisinde birbirine eşdeğer zenginlik ve nefasette örneklerden barındırmaktadır. Bu nedenle, Türk mutfağının çeşitliliğine en çok etki eden dönemin Osmanlı mutfağı dönemi olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Çalışmanın amacı Osmanlı turşularının yer aldığı kaynaklardan turşu çeşitlerini kültürel miras ögesi olarak günümüze kazandırmak ve panelistlerin tadımına sunarak duyusal testlerini yapmaktır. Bu süreçte başvurulan yazılı kaynaklar Osmanlı döneminde yazılmış yemek kitapları, muhasebe defterleri ve seyahatnameler gibi çeşitli dokümanlardır. Araştırmada Osmanlı kaynaklarından turşu tarifleri derlenecek, ardından nitel araştırma yönetimlerinden mülakat tekniği ile uzman görüşleri alınarak odaklanılacak turşular netleştirilecektir. Akabinde bu tarifler sadeleştirilecek ve uygulamaları yapılarak standartlaştırılacaktır. Araştırmanın ikinci aşaması olan duyusal test kısmında uygulamalar neticesinde elde edilen turşular sekiz eğitimli panelistin tadımına sunarak duyusal testleri yapılacaktır.

Bu vesilesiyle üretilecek bazı nitelikli turşuların ticari amaçla kullanılmasına yönelik uygulama bilgileri ortaya çıkacaktır. Geleneksel mutfak odaklı yiyecek içecek işletmelerinin bu bilgilerden faydalanması ülkenin gıda ekonomisine ve dolayısıyla toplum refahına katkı sağlayacağı öngörülmektedir.