Osmanlı Mutfağındaki Meyveli Etli Yemeklerinin Yiyecek İçecek İşletmelerine Kazandırılması


Güldemir O. (Yürütücü), Yıldız E., Afşar A., Şallı G., Tugay O., Çelik S.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, BAP Araştırma Projesi, 2020 - 2021

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Destek Programı: BAP Araştırma Projesi
  • Başlama Tarihi: Haziran 2020
  • Bitiş Tarihi: Haziran 2021

Proje Özeti

Projenin ana amacı, Osmanlı mutfağına dair kaynaklardan meyveli etli yemeklerin listelenmesi, alan uzmanlarınca seçilen belirli tariflerin standartlaştırılması, besin değerlerinin hesaplanması, fotoğraflanması ve oluşturulacak standart tariflerin yiyecek içecek işletmelerinde halihazırda çalışan aşçılara öğretilmesi ve kazanımlarının araştırılmasıdır.

 

• Proje ile Osmanlı mutfağındaki meyveli etli yemeklerin standart tariflerinin oluşturulması hedeflenmektedir.

• Projeye katılan aşçılara Osmanlı mutfağındaki meyveli etli yemeklerin uygulamalı olarak öğretilmesi hedeflenmektedir.

• Yiyecek ve içecek işletmelerinin sürdürülebilirliğine katkı sağlaması hedeflenmektedir.

• Oluşturulacak standart teknik formların, Yükseköğretim Kurumları başta olmak üzere sayıları ve kontenjanları hızla artan gastronomi alanındaki eğitimciler - öğrenciler tarafından ve sektörde hizmet içi eğitimlerde ders materyali olarak da kullanılması hedeflenmektedir.

 

Proje ile sektöre kazandırılması fayda sağlayacağı alan uzmanlarınca belirtilen Osmanlı mutfağındaki meyveli etli yemekleri saptanmış; bunların tarifleri standartlaştırılmış ve bu tariflerin çıktıları görselleştirilmiştir. Standartlaştırılmış tariflerin görselleştirilmesi ile sektördeki uygulayıcıların yiyecek ve içecekler hakkında ön bilgi sahibi olmaları, her zaman her yerde doğru hizmet sunmaları sağlanmıştır. Proje kapsamında Eskişehir ilinde faaliyet gösteren yiyecek içecek işletmelerinde çalışan 12 aşçıya uygulamalı eğitimler verilmiş, kazanımlarının ölçülmesi için ön ve son test ile görüşmeler yapılmıştır.

 

Proje kapsamında Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı uygulama alanları ile insan kaynağı da kullanılmıştır. Bu kapsamda kullanılan mutfak uygulama alanları dünyadaki yiyecek içecek işletmelerinde bulunan teçhizatın önemli bir kısmını barındırmaktadır. Bu olanakla farklı yemek kategorilerinden oluşacak 10 uygulama seti araştırma kapsamında belirlenmiştir. Her uygulama setinde 4, toplamda 40 tarif uygulanmıştır. Belirlenen bu tarifler Aşçılık Programı uygulama mutfağında alanında uzman eğitimciler aracılığıyla yenilenen uygulamalar ile standartlaştırılmış, besin değerleri hesaplanmış ve maliyet hesaplamaları yapılmıştır. Ayrıca uygulanan tarifler fotoğraflanmış ve nihayetinde teknik formlar oluşturulmuştur. Oluşturulan bu teknik formlar ile proje kapsamında seçilen aşçılarda istendik davranış değişikliği gerçekleştirmek amacıyla uygulamalar yapılmış ve kazanımları belirlenmiştir.

 

Çalışmanın doğrudan çıktısı yiyecek içecek işletmelerinde kolaylıkla uygulanabilecek Osmanlı mutfağından meyveli etli yemeklerin standart tarifleri ve bunları uygulama becerisine sahip aşçıların eğitilmesi olmuştur. Bunun yanında proje çıktılarının üniversitelerin Aşçılık programları ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü derslerine pozitif katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Elde edilen verilerle oluşturulan uygulanabilir standart tarifleri kapsayan proje çıktıları Türkçe ve yabancı dildeki yayınlarla ülkemizdeki eğitim kurumlarına ve dünya gastronomi literatürüne katkı sağlayacaktır. Ayrıca standartlaştırılan tarifler ve yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda Osmanlı mutfak kültürünün hem ülkemizde hem de farklı ülkelerde daha tanınır hale geleceği düşünülmektedir.