Seçili Gıdaların Kızılötesi Pişiriciyle Hazırlanması ve Akrilamid, pH Tayini ile Sağlık Açısından Değerlendirilmesi


Güldemir O. (Yürütücü), Şallı G., Soyseven M., Arli G.

Sanayi Tezleri Projesi, 2023 - 2023

  • Proje Türü: Sanayi Tezleri Projesi
  • Başlama Tarihi: Ocak 2023
  • Bitiş Tarihi: Mart 2023

Proje Özeti

Kızılötesi/infrared prensibiyle çalışan pişirme ekipmanın seçili gıdalarla kullanım testlerini yapmak ve Akrilamid ile pH testleriyle sağlık yönünden değerlendirmek[1].

 Yenilikçi Yönü: Yeni bir pişirme ekipmanının pratiklere entegre edilmesi.


Projeden Beklenen Çıktı ve Faydalar: Ekipmanın mutfaklarda kullanımına yönelik geri dönütler sunulması ve bildiri/makale olarak yayınlanması.



[1] Akrilamid, ısıl işlem gören gıdalarda pişirme ile doğal biçimde oluşan kimyasal bir bileşendir. Bu bileşenin vücutta birikerek kansere yol açabildiği bilinmektedir. Benzer şekilde gıdaların doğal yapısı haricinde pH değişimleri nihai üründe problemler yaşatabilmektedir.