Şallı G. (Yürütücü), Güldemir O., Durucasu R. R., Yıldız E., Tugay O.
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2025 - 2026
Önerilen Projenin Ana Amacı:
Eskişehir'e özgü coğrafi işaretli gıda ürünlerini yaratıcı mutfak uygulamaları kapsamında çeşitlendirmek ve bu ürünlerin turizm sektörü ile entegrasyonunu sağlamaktır. Bu çerçevede, sürdürülebilir gastronomi turizmini teşvik etmek ve bölgenin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmak öncelikli amaçlar arasında yer almaktadır. Proje ile Eskişehir'e özgü coğrafi işaretli gıda ürünlerin inovatif yaklaşımla çeşitlendirilmesi, tanıtılması, kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması, coğrafi işaretli ürünlerin turizmle birleştirilmesi, üreticilerin desteklenmesi ve yerel ekonominin canlandırılmasını hedeflemektedir. Bu proje ile Eskişehir'in gastronomik değerleri daha geniş kitlelere ulaşırken, aynı zamanda sürdürülebilir turizm ve yerel kalkınma hedeflerine de ulaşılması amaçlanmaktadır.
"Eskişehir’e Özgü Coğrafi İşaretli Gıda Ürünlerinin Yaratıcı Mutfak Uygulamaları Kapsamında Geliştirilmesi " projesinin temel konusu, Eskişehir'e özgü coğrafi işaretli gıda ürünlerinin sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde yaratıcı mutfak uygulamaları ile zenginleştirilmesi, standart tariflerin oluşturulması elde edilen tariflerin yiyecek içecek sektörü paydaşları ile paylaşılması ve gastronomi turizmi sektörüne entegre edilmesidir. Hem proje konusu hem de yaratıcı tariflerin özgün değere sahip olacağı düşünülmektedir.
Projede Araştırma Deseni:
"Eskişehir’e Özgü Coğrafi İşaretli Gıda Ürünlerinin Yaratıcı Mutfak Uygulamaları Kapsamında Geliştirilmesi " konulu proje kapsamında nitel araştırma desenli doküman analizi, mülakatlar ve duyusal analiz teknikleri kullanılacaktır. Sonuç olarak nitel ve nicel yöntemler proje süresince bir arada kullanılacaktır.
Proje Sonucunda:
Proje sonucunda; Eskişehir'e özgü coğrafi işaretli gıda ürünlerinin (örneğin, Eskişehir Met Helvası, Çibörek) yaratıcı mutfak uygulamaları çeşitlendirilerek yeniden yorumlanması, daha geniş kitleler tarafından tanınması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması, böylece kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılması, bölge ekonomisinin gastronomi turizmi sayesinde canlanması, Eskişehir'in gastronomi turizmi potansiyelinin arttırılması, Eskişehir'in kültürel ve gastronomik zenginliklerinkinin yerli ve yabancı turistler tarafından keşfedilmesi, Eskişehir’in yerel lezzetleri ve kültürel mirasının ulusal ve uluslararası platformda daha fazla bilinir hale gelmesi, Eskişehir'in hem ekonomik kalkınmasını desteklenmesi hem de kültürel mirasın sürdürülebilir bir şekilde korunması beklenmektedir.