Özgür Göde M. (Executive)
Project Supported by Higher Education Institutions, 2022 - 2023
Son
zamanlarda pek çok sektörde olduğu gibi yiyecek içecek işletmeleri de tüketici deneyimini
zenginleştirmek için teknoloji temelli akıllı uygulamaları kullanmaya
başlamışlardır. Tüketiciler farklı deneyimler yaşamak, yeni şeyler keşfetmek ve
hızlı servis gibi etkenler sebebiyle yiyecek içecek işletmelerinde yeni
teknolojik uygulamaların talep etmektedirler. Bu çalışmada restoran tüketicilerinin
deneyimlerinden yola çıkılarak dijital menü uygulamalarının avantajları ve dezavantajlarını
ortaya koymak amaçlanmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden
yararlanılmıştır. Bu araştırmanın nitel
araştırma deseni olgu bilim (fenomenoloji) desenidir. Çalışmada örneklem
seçiminde amaçlı örnekleme yöntemlerinden kolay ulaşılabilir durum örneklemesi
kullanılmıştır ve dijital menü kullanma deneyimine sahip 12 tüketici ile yüz
yüze görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen veriler betimsel olarak analiz
edilmiştir. Çalışma sonucunda restoranlarda
dijital menü uygulamalarının tüketiciler tarafından talep edildiği görülmüştür.
Dijital menünün avantajları; görsel
çekicilik sunması, hızlı sipariş imkânı sunması, modern olması, hijyenik olması
ve karar vermede kolaylık sağlamasıdır. Dijital menünün dezavantajları ise menü yükleme sorunu, ileri yaşlarda kullanım zorluğu,
karekod okutmada yaşanan zorluklar ve garsonla iletişim halinde olunamamasıdır.
Bu çalışmayla dijital menü konusundaki literatüre
katkı sağlamanın yanı sıra yiyecek içecek işletmelerine rekabet avantajı
sağlayacak öneriler sunulmuştur.