Meralarda Beslenen İneklerin Sütlerinden Probiyotik Mikroorganizmaların İzolasyonu ve Tanımlanması


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Anadolu Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Temel Eczacılık Bilimleri Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Hüseyin Özcan

Danışman: Yağmur Tunalı

Özet:

Laktik asit bakterileri (LAB), özellikle süt ve süt ürünleri gibi fermente gıdaların içeriğinde bulunan, gıdalarla tüketilen probiyotik mikroorganizmalardır. Söz konusu çalışmada; Türkiye’nin Eskişehir ili Seyitgazi İlçesindeki meralarda bulunan ve herhangi bir endüstriyel yem tüketmeyen ineklerden elde edilen çiğ süt ürünlerinden LAB’nin izolasyonu ve karakterizasyonu yapılmıştır. Süt ve süt ürünleri, bakteriyolojik incelemeler için elle sağım yapan üreticilerden toplanmıştır.

Simental ve Montofon inek ırklarına ait toplam dört örnek alınmış ve probiyotik özellikte bakteri izolasyonu yapılmıştır. Toplam 30 adet saf mikroorganizma izolatı elde edilmiş olup izolatlara ait seçici besiyeri ortamındaki morfolojik, biyokimyasal özellikler (katalaz testi, tuz toleransları) tanımlanmıştır. Bazı çevresel fizyolojik (sıcaklık, karbonhidrat fermantasyonu) koşullardaki üreme fizyolojisi araştırılmıştır. Antibiyotik direnç testleri yapılmıştır. Yapılan testlerin sonuçlarına göre elde edilen izolatların probiyotik karakterine uygun olduğu anlaşılmıştır.

Türkiye’de doğal sütlerden probiyotik bakteri izolasyon ve tanımlanması konusunda az sayıda çalışma olması ve endüstriyel yemle beslenmeyen ineklerden alınan çiğ sütte probiyotik türlerin izolasyon ve tanımlanmasına ait bir çalışmaya rastlanılmaması sebebiyle çalışma önem taşımaktadır. Çalışmanın tür düzeyinde probiyotik mikroorganizma tanımlama ve karakterizasyonuna ait ilave araştırmalara ihtiyaç bulunmaktadır.