Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Anadolu Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Temel Eczacılık Bilimleri Bölümü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2022
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Hüseyin Özcan
Danışman: Yağmur Tunalı
Özet:
Laktik asit bakterileri
(LAB), özellikle süt ve süt ürünleri gibi fermente gıdaların içeriğinde
bulunan, gıdalarla tüketilen probiyotik mikroorganizmalardır. Söz konusu
çalışmada; Türkiye’nin Eskişehir ili Seyitgazi İlçesindeki meralarda bulunan ve
herhangi bir endüstriyel yem tüketmeyen ineklerden elde edilen çiğ süt
ürünlerinden LAB’nin izolasyonu ve karakterizasyonu yapılmıştır. Süt ve süt
ürünleri, bakteriyolojik incelemeler için elle sağım yapan üreticilerden toplanmıştır.
Simental
ve Montofon inek
ırklarına ait toplam dört örnek alınmış ve probiyotik özellikte bakteri
izolasyonu yapılmıştır. Toplam 30 adet saf mikroorganizma izolatı elde edilmiş
olup izolatlara ait seçici besiyeri ortamındaki morfolojik, biyokimyasal özellikler
(katalaz testi, tuz toleransları) tanımlanmıştır. Bazı çevresel fizyolojik (sıcaklık,
karbonhidrat fermantasyonu) koşullardaki üreme fizyolojisi araştırılmıştır. Antibiyotik
direnç testleri yapılmıştır. Yapılan testlerin sonuçlarına göre elde edilen
izolatların probiyotik karakterine uygun olduğu anlaşılmıştır.
Türkiye’de doğal sütlerden
probiyotik bakteri izolasyon ve tanımlanması konusunda az sayıda çalışma olması
ve endüstriyel yemle beslenmeyen ineklerden alınan çiğ sütte probiyotik
türlerin izolasyon ve tanımlanmasına ait bir çalışmaya rastlanılmaması sebebiyle
çalışma önem taşımaktadır. Çalışmanın tür düzeyinde probiyotik mikroorganizma tanımlama
ve karakterizasyonuna ait ilave araştırmalara ihtiyaç bulunmaktadır.