Türkiye'de yazılı medyada sokak lezzetleri


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Anadolu Üniversitesi, SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ, TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ AD., Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2020

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: EREN ALTUNBAĞ

Danışman: Hakan Yılmaz

Özet:

İnsanoğlunun temel ihtiyaçlarından olan yeme içme ihtiyacı çevresel ve kültürel faktörlerden etkilenmektedir. Yeme içme ihtiyacını giderme şekli insanlara, bölgelere, kültürlere ve ülkelere göre çeşitlilik göstermektedir. Tarih boyunca insanlar yeme-içme ihtiyacını farklı yollar yardımıyla gidermektedir. Sokak lezzetleri bu ihtiyacı karşılamak için tarihin en eski çağlarından bu yana toplumsal hayatta bulunmaktadır. Özellikle insanların bir arada yaşayamaya başlaması ticaretin toplumsal hayat içerisinde adapte olmasıyla "sokak lezzetleri" ve "sokak satıcıları" gibi kavramları insan hayatına kazandırmaktadır. Sokak lezzetleri üreticisi tarafından hazırlanan anında veya daha sonra tüketilebilen yiyecek ve içeceklerdir. Sokak lezzetleri dünya üzerinde son dönemlerin trend konuları arasında ve bazı bölgelerde destinasyon imajının önemli unsurları arasında görülmektedir. Kimi destinasyonlarda çok daha büyük bir öneme sahipken kimi destinasyonlardaysa daha az tercih edilmektedir. Çalışmada destinasyon tanıtımında ve insan hayatında önemli bir unsur olan sokak lezzetlerinin Türk yazılı medyasındaki (ulusal gazete ve ekleri) yansıması, haberlerin teknik ve gastronomik anlamda ne şekilde ele alındığının incelenmesi amaçlanmaktadır. Amaç doğrultusunda 2000-2018 (ilk 6 ayı) yıllarını kapsayan 1.040 ulusal gazete ve ulusal gazete eki haberini kapsamaktadır. Haberler içerik analizi yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Elde edilen sonuçlardan sokak lezzetlerinin daha çok ulusal gazete eklerinde ve hafta sonu yayınlandığı, ilk sayfalarda yer almadığı ve ana tema olarak işlenmediği görülmüştür. Sokak lezzetleriyle ilgili etkinliklerin haber sayısına etki ettiği ancak sokak lezzetleriyle ilgili haberlerin sistematik bir işlenişinin olmadığı gibi bulgular elde edilmiş ve haberlerin sayısının ve kalitesinin arttırılabilmesi amacıyla çeşitli önerilerde bulunulmuştur.