Chia tohumu yağlarının kimyasal profillerinin (UPC2 ve GC/FID-MS) ve biyolojik aktivitelerinin incelenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Anadolu Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Kimya, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2020

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: YASİN DARI

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): Ülkü Dilek Uysal

Eş Danışman: Temel Özek

Özet:

Bu çalışma kapsamında, menşei Arjantin olan ve ülkemizde ticari olarak değeri olan Salvia hispanica L. (chia) siyah ve beyaz tohumunun taşıdığı sabit yağlar hem konvansiyonel hem de modern teknikler kullanılarak elde edilmiş olup kimyasal profilleri karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Bu doğrultuda, konvansiyonel tekniklerden, soğuk sıkım, Folch ve devamlı çözücü ekstraksiyonu teknikleriyle ve modern tekniklerden, hızlandırılmış çözücü ekstraksiyonu ve süperkritik akışkan ekstraksiyonu teknikleriyle tohumlardan sabit yağlar elde edilmiştir. Elde edilen tüm sabit yağların kimyasal profilleri hem Gaz Kromatografisi–Alev İyonlaştırıcı Dedektör/Kütle Spektroskopisi (GC–FID/MS) yöntemi hem de ilk defa Yüksek Performanslı Birleşim Kromatografisi (UPC 2 ) yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Salvia hispanica L. tohumundan elde edilen metanollü ekstrede toplam fenol miktarı gallik aside eşdeğer olarak Folin–Ciocalteu reaktifi yöntemiyle tespit edilmiştir. Ekstrelerdeki toplam flavonoit miktarı ise rutin ve kersetine eşdeğer olarak AlCl 3 reaktifi ile tayin edilmiştir. Chia tohumunun farklı ekstraksiyon yöntemleriyle elde edilen ekstrelerinin antioksidan kapasitelerini belirlemek için DPPH, TEAC ve ORAC yöntemleri uygulanmıştır.