KÜRESEL YÖNETİŞİM BAĞLAMINDA AVRASYA EKONOMİK BİRLİĞİNİN KÜRESEL ÇEVRE VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ SORUNLARINA İLİŞKİN POLİTİKALARININ ANALİZİ


Creative Commons License

Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Anadolu Üniversitesi, İktisat Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2023

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Nazgul Yessen

Danışman: Erhan Akdemir

Özet:

Bu araştırmada Avrasya Ekonomik Birliğinin (AEB) küresel yönetişim bağlamında küresel çevre ve iklim değişikliği sorunlarını çözmede ortaya koyduğu politikalar araştırılacak ve bu konudaki uluslararası işbirlikleri analiz edilecektir. Araştırma hem AEB’nin hem de Birliğe üye ülkelerin küresel çevre ve iklim değişikliği politikalarını incelemeye odaklanacaktır. İlk bölümde küresel yönetişim kavramı açıklanacak, AEB’nin ortaya çıkışı incelenecek ve küresel çevre ve iklim sorunları tarif edilecektir. İkinci bölümde ise AEB’nin küresel çevre ve iklim değişikliği politikalarının analizi yapılacaktır. Bu kapsamda AEB’nin 2014-2016 ve 2016-2021 yılları arasındaki çalışmaları analiz edilecektir. Yine bu bölümde küresel çevre ve iklim değişikliği sorunları üye ülkeler bazında da incelenecektir. Çalışmanın üçüncü bölümünde küresel yönetişim bağlamında AEB’nin küresel çevre ve iklim değişikliği sorunlarının çözümünde gerçekleştirmeye çalıştığı uluslararası işbirlikleri ele alınacaktır. Burada küresel yönetişime sunduğu katkılar araştırılarak, Birleşmiş Milletler ve uzmanlık kuruluşlarıyla işbirlikleri ve Avrupa Birliği ile Şangay İşbirliği Örgütü ile ilişkileri de analiz edilecektir. Burada ayrıca küresel sivil toplum kuruluşları ile olan işbirlikleri de detaylı şekilde incelenecektir. 2021 yılında AEB’nin dönem başkanlığını yürüten Kazakistan’ın bu alanda yaptığı çalışmalara da bu bölümde değinilecektir.

Küresel yönetişim, küresel çevre ve iklim değişikliği kavramıyla ilgili kaynaklar kütüphaneden alınacaktır. AEB’nin küresel çevre ve iklim değişikliği ile ilgili çalışmalar, antlaşmalar, stratejiler, platformlara örgütün resmi websitesinden ulaşılacaktır. İstatistiksel veriler Environmental Performance İndex (EPI), World Resources Institute, SSI vb. sayfalarından alınacaktır. Uluslararası konferanslar sonuçları raporu, haberler, buluşmalarda yapılan konuşmalar da analiz edilecektir.