SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS BAĞLAMINDA GASTRONOMİK PRATİKLERİN İRDELENMESİ: MENTEŞE ÖRNEĞİ


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2023

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: EGEM ZAĞRALI ÇAKIR

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): Aydan Bekar

Eş Danışman: Osman Güldemir

Özet:

Kültür, toplumların sahip olduğu maddi ve manevi değerler bütününü simgeleyen bir kavramdır. Bir toplumu ya da bir yerel grubu tanımlayan gelenekler, görenekler, dil, tutumlar, el sanatları, yemek kültürü gibi birçok unsur kültürü oluşturmaktadır. Bir milletin, bir halkın tarihi boyunca oluşturduğu ve kuşaktan kuşağa aktardığı maddi ve manevi bütün unsurlar kültür olarak nitelendirilmektedir. İnsanlık tarihinin başlangıcından günümüze kadar binlerce yıllık uygarlık tarihi içerisinde insanın doğayla birlikte veya doğrudan yaratmış olduğu ve bugün ‘doğal ve kültürel miras’ olarak adlandırılan değerlerin devamlılığının sağlanması, çağımız insanlığının üzerinde durması gereken önemli konuların başında gelmektedir (Gürpınar, 2000: 185’ den akt. Akpınar, 2007: 82). Kültürel miras insanların veya toplumun geçmişten geleceğe farklı nedenlerle bırakmak istediği, insanlar tarafından üretilmiş olan her türlü eser ve o topluma ait değerler bütünüdür (Belber ve Sözbilen, 2017: 440-450; Öztürk ve Caber, 2017:10; Külcü, 2015:27-29; Binan ve Cantimur, 2010:176). Uzun bir tarihsel geçmişe sahip olan Türkler, mutfak konusunda zengin bir kültüre sahiplerdir (Erdoğdu, 2000 ve Kut, 2000’den akt. Güldemir vd., 2018). Nitekim yapılan çalışmalarda Türk Mutfağı’nın dünyanın en iyi mutfakları arasında olduğu görülmektedir (Boniface ve Cooper, 2009: 356; Davidson, 2002: 352). Fakat son yüzyılda yaşanan pek çok gelişme; teknoloji, küreselleşme, popüler kültür vb. bu değerlerin yok olmasına ortam hazırlamıştır. Kültür alanında önemli çalışmalar yapan bir kurum olan Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) sürdürülebilir kalkınmada kültürün önemli bir unsur olduğu gerçeğini kültür sözleşmeleriyle ortaya koymaktadır. Somut olmayan kültürel mirası UNESCO ‘toplulukların, bireylerin yaşadıkları kültürün bir parçası olarak anlatımlar, bilgiler, beceriler, ritüeller, gelenek ve görenekler, uygulamalar, temsiller, kültürel mekanlar’ olarak tanımlamaktadır. Tarihsel süreç içerisinde birçok uygarlığa ev sahipliği yapan deniz, kum, güneş turizmi ile Türkiye’nin ve dünyanın gözde destinasyon merkezlerinden biri olan Muğla, zengin yemek kültürüyle de dikkat çekmektedir. Muğla ilinin merkez ilçesi olan Menteşe, kapalı bir toplum olma özelliğini koruyarak, kültürel miras unsurlarını hala yaşattığı için projenin araştırma alanı olarak tercih edilmiştir. Araştırma kapsamında nitel araştırma yöntemlerinden etnografik desen kullanılmış ve buna bağlı olarak belge incelemesi, görüşme ve odak grup çalışmaları ile katılımcı gözlem teknikleri ile veri toplanmıştır. Konuyla ilgili alan araştırmasından önce çalışmanın geçerliğini sağlamak amacıyla kaynak taraması yapılmış daha sonra pilot çalışmaya gerçekleştirilmiştir. Alanda geçirilen süre bir yıldır. Bu süreçte çalışmanın amacı doğrultusunda Muğla ili Menteşe ilçesinin güçlü bir yönünü temsil eden mutfak kültürü tespit edilmiş ve gastronomik kültürel mirası kayıt altına alınmıştır. Toplanan veriler analiz edildikten sonra ortaya çıkan temalar doğrultusunda günümüzde hala varlığını koruyan ve unutulmaya yüz tutmuş gastronomik pratikler kayıt altına alınarak, gerekçeleriyle birlikte ortaya konulmuştur. Araştırmanın öncelikle yaşayan kültüre, insana ve günümüz insanının atalarından miras olarak devralıp yaşattığı veya çeşitli etmenler yüzünden koruyamadığı kültürel mirasa yönelik bir farkındalık geliştirmesi, bundan sonra bu alanda gerçekleştirilecek olan çalışmalara katkı sağlaması beklenmektedir.