Et restoranlarının iç mekân atmosferi: Gastronomi-içmimari arakesitinde temel ilkeler


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Anadolu Üniversitesi, SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ, TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ AD., Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2020

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: PINAR ŞENEL

Danışman: Hakan Yılmaz

Özet:

Bireyler yaşamları boyunca çevrelerindeki fiziksel ve sosyal faktörlerden etkilenmekte ve duygu, tutum ve davranışlarını bu çevresel faktörlere bağlı olarak yönlendirmektedir. Atmosfer, fiziksel ve sosyal çevre faktörleriyle oluşan ve bireyleri etkileyen bir çevre ögesi olarak tanımlanmaktadır. Öte yandan bir konsept restoran olarak nitelendirilen et restoranları, dünyada son yıllarda yaygınlaşmakta ve literatürde pazarlama ve yönetime yönelik avantajları ile ele alınmaktadır. Araştırmanın amacı, et restoranlarının iç mekân atmosferi ilkelerinin belirlenmesi ve uygulamaya yönelik bir model önerisi sunulmasıdır. Araştırmayla, literatürde sınırlı sayıda olan konsept restoran, et restoranı çalışmaları ve gastronomi ile iç mimari alanını birleştiren farklı araştırmalara katkı hedeflenmektedir. Araştırmada nicel araştırma tekniklerinden faydalanılmıştır. Soru formu tekniği ve ölçüt örnekleme yöntemiyle 410 katılımcıdan toplanan veri, frekans analizi ve crosstab analizlerinden faydalanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonucunda et restoranlarının doğal ve vahşi yaşam teması ile uygunluk gösteren bulgulara ulaşılmış ve bir tasarım üslubu oluşturmak üzere uygulama model önerisi sunulmuştur.