Genel Bilgiler

Kurum Bilgileri: Edebiyat Fakültesi
WoS Araştırma Alanları: Sosyal Bilimler (Soc)
Avesis Araştırma Alanları: Sosyal ve Beşeri Bilimler
Metrikler

Yayın

34

Atıf (WoS)

2

H-İndeks (WoS)

1

Atıf (Diğer Toplam)

1

Proje

3

Tez Danışmanlığı

7

Açık Erişim

1

Biyografi

1964 Eskişehir Günyüzü doğumlu olan Mehmet Topal, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nden 1986 yılında mezun oldu. 1992 yılında aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2001 yılında da Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü'nde doktorasını tamamladı.

1986 - 1988 yıllarında Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak Bingöl’de Tarih Öğretmenliği, 1988-1994 yıllarında Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'nde tasnif personeli olarak çalıştı. 1994-2001 yıllarında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nde Araştırma Görevlisi, 2001 yılından 2013 yılına kadar da Yrd. Doç. Dr. olarak görev yaptı. 2013 yılında Yeniçağ Tarihi alanında doçent olan Topal, 2015 yılında Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’ne geçti.

Tarih Bölümü’ndeki vazifelerinin yanı sıra Anadolu Üniversitesi Rektör danışmanlığı, Anadolu Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü, Anadolu Üniversitesi Türk Dünyası Bilim Kültür ve Sanat Merkezi Müdürlüğü, Anadolu Üniversitesi Yurt Dışı Türkler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü görevlerini yaptı.

Mehmet Topal, Türk Dünyasına ilişkin görevleri esnasında paydaş kurum ve ülkelerin temsilcileri ile bir araya gelerek uluslar arası kongre, sempozyum, çalıştay, sergi, konferans ve konser gibi faaliyetlerin tertip heyetinde yer aldı. Merhum İsmail Gaspıralı’nın “Dilde, Fikirde, ve İşte Birlik” prensibinden yola çıkarak gönül coğrafyamızın tanıtımına ve ortak çalışmalara dair toplantıların yapılması ve kitaplaşmasında editörlük hizmetlerinde bulundu. Halen Anadolu Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyeliği ve Anadolu Üniversitesi Yurt Dışı Türkler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü görevlerine devam eden Mehmet Topal’ın Osmanlı kronikleri, şehir tarihi ve vakıflar üzerine çeşitli kitap ve makale çalışmaları bulunmaktadır.