İŞİTME ENGELLİ ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİYLE YAZMA SÜRECİNİN İNCELENMESİ


Creative Commons License

Karasu G. (Yürütücü), Uzuner Y., Beral A.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2015 - 2017

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Haziran 2015
  • Bitiş Tarihi: Kasım 2017

Proje Özeti

İŞİTME ENGELLİ ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİYLE YAZMA SÜRECİNİN İNCELENMESİ

 

Bu araştırmanın amacı, işitme engelli üniversite öğrencilerinin yazılı anlatım becerilerinin etkili bir şekilde gelişimi için planlanan yazılı anlatım derslerinin incelenmesidir. Dengeli Okuma Yazma Yaklaşımı’nın (DOYY) ilke ve özellikleri ile gerçekleştirilen araştırmada yazma sürecinin nasıl gerçekleştiği, öğretimde kullanılan etkinlik ve stratejiler, nasıl uygulandıkları ve gerçektirilen çalışmaların öğrencilerin yazma becerilerini nasıl etkilediği sorularına yanıt aranmıştır.
            Araştırmanın yöntemi eylem araştırmasıdır. Nitel ve nicel verilerin toplandığı araştırmada; ders video kayıtları, ders planları ve değerlendirmeler, ön test ve son test sonuçları, araştırmacı günlüğü, öğrenci dosya/günlük ve defterleri, Facebook yazışmaları, öğrenci odyogramları ve belgeleri araştırmanın verilerini oluşturmaktadır. 
            Araştırma sonucunda, öğrencilerin yazma sürecinin planlama/hazırlık, taslak yazma, gözden geçirme/düzeltme ve yayımlama aşamaları, alanyazın ile benzer ancak döngüsel bir şekilde gerçekleşmiştir. Yazma çalışmalarında: en fazla bilgiverici metin/haber yazma ve metin okuma inceleme etkinlilerine yer verildiği; stratejilerin doğrudan ve üstbilişsel öğretildiği, model olma ve soru sorma stratejilerinin en fazla kullanılan stratejiler olduğu belirlenmiştir. DOYY ile uygulanan etkinlik ve stratejilerin öğrencilerinin yazma becerisinin gelişiminde etkili olduğu, ancak işitme engelli öğrencilerin sınırlılıkları nedeni ile yazma gelişiminin uzun zamana ve yoğun tekrarlara ihtiyaç duyulduğu belirlenmiştir. 
            Araştırmada; yazma süreci, yazma etkinlik ve stratejilerinin nasıl uygulanabileceği ile ilgili verilerin alanda çalışan akademisyenlere yönelik kaynak olacağı ve öğretmenlerin derslerini planlamaları, değerlendirmeleri ve uygulamalarında yol gösterici olacağı düşünülmektedir. 
     

Anahtar Kelimeler: İşitme engelli üniversite öğrencileri, yazma süreci, Dengeli Okuma Yazma Yaklaşımı, yazma stratejileri ve aktiviteleri.

ABSTRACT

 

EXAMINING THE WRITING PROCESS WITH HEARING-IMPAIRED COLLEGE STUDENTS

 

            The aim of this study is to examine various activities and strategies used in written expression classes, which are designed for the effective development of the written expression skills of hearing impaired young people. The study was conducted using the principles and characteristics of the Balanced Literacy Approach (BLA), and further objectives were used to examine how the writing process worked, to identify the activities and strategies used in teaching written expression skills and their implementation, to find out how these activities affected the writing skills of hearing-impaired students, and to learn about the students’ opinions on these issues.

 

The study used the action research method. Qualitative and quantitative data collection methods and techniques were used for the study. Data collection and analysis were carried out in tandem. Data for the study consisted of video recordings, course plans and evaluations, records of maintenance sessions, pretest and posttest results, student files, diaries and notebooks, Facebook group chats and posts, class observations, and student opinions.

 

It was found that prewriting, drafting, revising/editing, and publishing stages of the students’ writing process were similar to those described in the literature, but they took place in a circular manner. Activities conducted in class were writing newspaper articles, newspaper content analysis, writing diaries, reading and evaluating texts, conducting internet searches, and trips. The strategies used were question and answer, modeling, preparing and using posters/charts, providing definitions, making comparisons, and making lists. Question and answer and modeling were the most frequently used strategies. It was found that activities and strategies implemented with BLA principles were effective in developing the writing skills of college students with hearing impairment, but due to their linguistic limitations, hearing-impaired students needed a longer time period and many repetitions.

            The findings of the study concerning how to implement writing activities and strategies in the writing process are expected to be of use to researchers in the field, and assist practitioners by providing guidance on course planning, evaluation and implementation. 
 

Key Words: Hearing-impaired college students, writing process, Balanced Literacy, writing strategies and activities.