Süpermarketlerde satılan hazır yemekler neler sunuyor? Besin içeriği, maliyet ve daha fazlası


Creative Commons License

Güldemir O., Hızlı Güldemir H.

NUTRITION AND HEALTH, cilt.0, sa.0, ss.1-9, 2025 (ESCI, Scopus) identifier

Özet

Background

There is a paucity of research on the characteristics of this ever-growing market in Türkiye, where consumer demand has been rapidly increasing. Also, the environmental impact of the packaging materials is another current issue that needs to be focused on for these disposable products.

Aim

This study aims to analyze and reveal the nutritional contents, costs, and some other characteristics, such as allergenic contents and packaging materials, of the ready-to-eat meals (RTEs) sold in supermarkets in Türkiye.

Methods

The label information of 245 products was noted, and these products were categorized as main dishes, side dishes, and soups; subsequently, their 100 g and portion-based nutritional contents were compared with recommendations.

Summary

Main dishes contain higher energy, fat, saturated fat, and proteins when compared to side dishes and soups (p < 0.001). In the side dishes, the amount of fat and protein increases directly with the price. The amount of energy, saturated fat, and protein decreases as the portion weight increases (p < 0.05). The amount of salt in the main and side dish categories is above the limits (+0.3 g and +0.14 g, respectively). Wheat-based gluten was the most common allergen and plastic was found the most commonly used packaging material. The energy contents of the RTEs were found within the recommendations. It is also noteworthy that these products contain higher amounts of salt, and they also contain at least one food allergen.

Arka Plan

Tüketici talebinin hızla arttığı Türkiye'de, sürekli büyüyen bu pazarın özellikleri üzerine çok az araştırma bulunmaktadır. Ayrıca, bu tek kullanımlık ürünler için ambalaj malzemelerinin çevresel etkisi de üzerinde durulması gereken güncel bir konudur.

Amaç

Bu çalışma, Türkiye'deki süpermarketlerde satılan hazır yemeklerin (RTE) besin içeriklerini, maliyetlerini ve alerjen içerikleri ve ambalaj malzemeleri gibi diğer bazı özelliklerini analiz etmeyi ve ortaya koymayı amaçlamaktadır.

Yöntemler

245 ürünün etiket bilgileri kaydedilmiş ve bu ürünler ana yemekler, garnitürler ve çorbalar olarak kategorize edilmiş; ardından 100 g ve porsiyon bazlı besin içerikleri önerilerle karşılaştırılmıştır.

Özet

Ana yemekler, garnitürler ve çorbalara kıyasla daha yüksek enerji, yağ, doymuş yağ ve protein içerir (p < 0,001). Garnitürlerde yağ ve protein miktarı doğrudan fiyatla birlikte artmaktadır. Enerji, doymuş yağ ve protein miktarları porsiyon ağırlığı arttıkça azalmaktadır (p<0,05). Ana yemek ve garnitür kategorilerindeki tuz miktarları limitlerin üzerindedir (sırasıyla +0,3 g ve +0,14 g). Buğday bazlı glüten en yaygın alerjen olarak bulunmuş ve en yaygın kullanılan ambalaj malzemesinin plastik olduğu tespit edilmiştir. Hazır gıdaların enerji içerikleri öneriler dahilinde bulunmuştur. Bu ürünlerin daha yüksek miktarda tuz içermesi ve en az bir gıda alerjeni içermesi de dikkat çekicidir.