An Adaptation Model for Historical Dishes: Ottoman Case Study TARIHÎ YEMEKLERI UYARLAMA MODELI: OSMANLı ÖRNEĞI


Creative Commons License

Güldemir O.

Kadim, sa.4, ss.77-97, 2022 (Scopus) identifier identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Basım Tarihi: 2022
  • Doi Numarası: 10.54462/kadim.1134540
  • Dergi Adı: Kadim
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Scopus, TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.77-97
  • Anahtar Kelimeler: Food Adaptation Model, Foodways, Historical Dishes, Ottoman Cuisine, Recipe
  • Anadolu Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışmanın amacı, hem klasik (1501- 1844) hem de geç (1844-1923) Osmanlı dönemlerinden örneklere dayalı olarak tarihi yemekler için bir uyarlama modeli geliştirmektir. Çalışma, bir anekdot vaka çalışması modeli ve mutfak uygulamalarını içermektedir. Seçme ve değerlendirme sürecinde klasik dönem için 1.156 çeşit, geç dönem için 883 çeşit yiyecek ve içecek listelenmiştir. Bu yiyecek ve içecekler gruplandırılarak değerlendirilmiş, iki dönem arasındaki benzerlikler ve farklılıklar ortaya konmuştur. Osmanlı örneği olarak toplam 63 tarif standardize edilmiş, bir porsiyon besin değerleri analiz edilmiş ve günlük gereksinimi karşılama oranları hesaplanmıştır. Bunlardan bir tanesi örnek olarak verilmiştir. Bu süreçle, ileride yapılacak çalışmalarda kullanılabilecek “tarihi yemeklerin günümüze uyarlanması için bir model” oluşturulmuştur.
This study aims to develop an adaptation model for historical dishes based on examples from the classical (1501-1844) and late (1844-1923) Ottoman periods. The study includes an anecdotal case study model and kitchen practices. In the selection and evaluation process, 1,156 kinds of dishes were listed for the classical period and 883 types for the late period. These dishes were grouped and evaluated, revealing similarities and differences between the two periods. A total of 63 recipes were standardized, the nutritional values for one serving were analyzed, and the rates of daily nutritional requirements were evaluated. One of them is given as an example. Through this process, a model for adapting historical dishes to the present was created that could be used in future studies.