Bu çalışmanın amacı, hem klasik (1501-
1844) hem de geç (1844-1923) Osmanlı dönemlerinden örneklere dayalı olarak tarihi
yemekler için bir uyarlama modeli geliştirmektir. Çalışma, bir anekdot vaka çalışması
modeli ve mutfak uygulamalarını içermektedir. Seçme ve değerlendirme sürecinde klasik
dönem için 1.156 çeşit, geç dönem için 883
çeşit yiyecek ve içecek listelenmiştir. Bu yiyecek ve içecekler gruplandırılarak değerlendirilmiş, iki dönem arasındaki benzerlikler ve
farklılıklar ortaya konmuştur. Osmanlı örneği olarak toplam 63 tarif standardize edilmiş, bir porsiyon besin değerleri analiz edilmiş ve günlük gereksinimi karşılama oranları hesaplanmıştır. Bunlardan bir tanesi örnek
olarak verilmiştir. Bu süreçle, ileride yapılacak
çalışmalarda kullanılabilecek “tarihi yemeklerin günümüze uyarlanması için bir model”
oluşturulmuştur.
This study aims to develop an adaptation model for historical dishes based on examples from the classical (1501-1844) and
late (1844-1923) Ottoman periods. The study includes an anecdotal case study model and kitchen practices. In the selection
and evaluation process, 1,156 kinds of dishes were listed for the
classical period and 883 types for the late period. These dishes
were grouped and evaluated, revealing similarities and differences between the two periods. A total of 63 recipes were standardized, the nutritional values for one serving were analyzed, and
the rates of daily nutritional requirements were evaluated. One
of them is given as an example. Through this process, a model for
adapting historical dishes to the present was created that could
be used in future studies.