Türkiye de Kadın Girişimciliği


Creative Commons License

Adaçay F. R.

ICE 2013, V. International Congress on Entrepreneurship, Almati, Kazakistan, 5 - 08 Haziran 2013, cilt.1, sa.1, ss.290-304

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Almati
  • Basıldığı Ülke: Kazakistan
  • Sayfa Sayıları: ss.290-304
  • Anadolu Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Günümüzde kadının toplumdaki statüsü, ekonomideki ve siyasetteki katkısı ve katılımı, sağlığı istenilen ve olması gereken yerin çok gerisindedir. Bugün dünya ülkelerinin tümünde kadın ve erkek eşitsizliği siyasi, sosyal ve ekonomik açılardan devamlılığını sürdürmektedir. Bu alanlardaki eşitsizlikler gelişmiş ülkelere oranla gelişmemiş veya Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde çok daha belirgindir. İlgili kanunlar gerçekte yani uygulamada etkili olamadığı gibi, cinsiyetler-arası eşitsizliği artırıcı öğelerde taşımaktadırlar. Küreselleşme ayrımcılığı desteklediği gibi kadınlar aleyhine olumsuzlukları da ortaya çıkarmaktadır. 2 Görece teknolojik veya ekonomik gelişmede daha yüksek refaha sahip ülkelerde az olmakla birlikte, Dünya genelinde hâlâ kadınlara yönelik ekonomik, psikolojik ve fiziksel şiddet devam etmektedir. Kaynaklara ulaşma ve kaynakları etkin kullanma açısından da eşitsizlikler varlığını sürdürmektedir. Dünyada yoksulluk sınırındaki 1,5 milyar insanın %e 70'ni kadınlar oluşturmaktadır. Hâlâ 85 milyon kız çocuğunun eğitim olanağı bulunmamaktadır. Savaşlardan, afetlerden en fazla oranda yaşı ve çocuk bakımını üstlendiği gözönünde tutulursa kadınlar etkilenmektedir; Mülteci nüfusunun yüzde 85'i kadın ve çocuklardan oluşmaktadır. 2 milyon kız çocuğu kötü hijyenik koşullarda sünnet tehdidi altındadır. Dünyadaki işlerin % 60'ını yapan kadınlardır. Buna karşılık toplam gelirin % 10'una, dünya üzerinde mal varlığının ise sadece %2 sine sahip olabilmektedir. Dünyada gayrimenkullerin % 98'i erkeklerin üzerine kayıtlıdır. Aynı işi yapmalarına rağmen kadınlar erkeklere oranla %30-40 daha az gelir elde etmektedirler; Çoğunlukla niteliksiz işçi olarak çalışmaktadırlar ya da aile işçisi veya işsiz olarak kayıt dışında tutulmaktadırlar. Emekleri ve ülke gelirine katkıları bu anlamda resmi anlamda da görünmez sayılmaktadır. Oysa kadınlar dünyanın her yerinde kendi toplumlarının en üretken kesimini teşkil etmektedir. Geçmişte demokrasilerin doğmasında aktif rol oynayan kadınlar günümüzde ne Yasa yapıcı olarak ya da meclislerde milletvekili olarak kadınlar, azgelişmiş ülkelerde nerdeyse hiç, gelişmekte olan ülkelerde ise görece çok az temsil edilmektedirler. Kadın-erkek eşitsizlikleri bugünün yaşananlarını etkilediği gibi toplumların geleceğinin de belirleyicisi olacaktır. Bu bağlamda küresel ekonomide yaşananlar da bugünün gelişmiş toplumlarının gelecekte de olacağı gibi, söz konusu cinsiyetlerarası eşitsizlikleri ve toplumsal cinsiyeti yok etme çabasında olan ülkeler olduğunu ortaya koymaktadır.

Today, women's status in society, contribution and participation in economy and politics, and their health are far behind where they are desired and should be. Today, inequality between women and men continues in political, social and economic terms in all countries of the world. Inequalities in these areas are much more evident in underdeveloped countries or developing countries like Turkey compared to developed countries. The relevant laws are not effective in practice, in fact, and they also carry elements that increase inequality between the sexes. Globalization supports discrimination and also reveals negative effects against women. 2 Although it is less common in countries with higher welfare in terms of relative technological or economic development, economic, psychological and physical violence against women continues worldwide. Inequalities also continue to exist in terms of access to resources and effective use of resources. 70% of the 1.5 billion people on the poverty line in the world are women. 85 million girls still do not have access to education. Considering their age and the fact that they take on childcare, women are the most affected by wars and disasters; 85% of the refugee population consists of women and children. Two million girls are under threat of circumcision in poor hygienic conditions. Women do 60% of the work in the world. In contrast, they can own 10% of the total income and only 2% of the world's assets. 98% of the real estate in the world is registered under the name of men. Despite doing the same job, women earn 30-40% less income than men; They mostly work as unqualified workers or are kept off the record as family workers or unemployed. In this sense, their labor and contribution to the country's income are officially considered invisible. However, women constitute the most productive segment of their societies all over the world. Women, who played an active role in the emergence of democracies in the past, are today represented almost completely as lawmakers or as members of parliament in underdeveloped countries and relatively little in developing countries. Inequalities between women and men affect today's events and will also determine the future of societies. In this context, the events in the global economy reveal that today's developed societies, just as they will be in the future, are countries that are trying to eliminate gender inequalities and gender.