Journal of gastronomy, hospitality and travel (Online), cilt.6, sa.3, ss.1840-1853, 2023 (Hakemli Dergi)
Günümüzde gastronomi turizmi destinasyonların kendine özgü özelliklerini ortaya çıkarmasında önemli bir rol oynamaya başlamış
ve destinasyonların bir kısmı gastronomi turizmine yönelmeye başlamıştır. Sivrihisar da bu destinasyonlardan biridir. İlçede
gastronomi çalışmaları coğrafi işaretlerin alınmasıyla başlamıştır. Yerel yönetimin açtığı yöresel restoran ve Sivrihisar Dövme
Sucuk Festivali’nin düzenlenmesiyle çalışmalar hız kazanmıştır. Bu çalışma ile Sivrihisar’da gastronomi turizminin genel
durumunu, turistlerin yiyecek-içecek işletmelerine ve tanıtım faaliyetlerine dair görüşlerini almak ve bu doğrultuda Sivrihisar’da
gastronomi turizminin gelişmesi için önerilerde bulunmak amaçlanmıştır. Bu doğrultuda Sivrihisar’ı en az bir kere ziyaret eden
turistlerden veri toplanmıştır. Ankete, Nisan-Eylül 2022 zaman aralığında toplam 398 kişi katılmıştır. Turistlerin genel olarak
yiyeceklerden memnun kaldığı ancak Sivrihisar mutfağının tanıtımı ve Dövme Sucuk Festivali’nin tanıtımını yetersiz bulduğu
saptanmıştır. Turistlerin gastronomi turizmi genel durumuna dair algıları, tanıtım faaliyetleri ve yiyecek-içecek işletmelerine
yönelik algılarının yaş, cinsiyet, medeni durum ve eğitim durumuna göre farklılaşıp farklılaşmadığı ANOVA ve t-testi aracılığıyla
incelenmiştir. Kadın turistlerin Sivrihisar’da gastronomi turizminin tanıtımına ve gastronomi turizmi genel durumuna ilişkin
algılarının daha olumlu olduğu görülmüştür. 15-24 ve 25-34 yaş grubundaki turistlerin Sivrihisar’da yiyecek-içecek işletmelerine
ilişkin algılarının 45-64 yaş grubuna göre daha olumlu olduğu saptanmıştır. Tanıtım faktörü de yaşa göre anlamlı değişiklik
göstermiş, 25-34 yaş grubundaki turistlerin Sivrihisar’da tanıtıma ilişkin algılarının 45-64 yaş grubundaki turistlerin tanıtıma ilişkin
algılarından daha olumlu olduğu saptanmıştır. Bulgular ışığında gastronomi turizminin gelişmesi için öneriler sunulmuştur.