Osmanlı pilavları diyette nasıl kullanılır?


Creative Commons License

Güldemir O.

The American Society for Nutrition (ASN) Annual Meeting, NUTRITION 2024, Illinois, Amerika Birleşik Devletleri, 29 Haziran - 02 Temmuz 2024, cilt.8, sa.2, ss.55-56

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Cilt numarası: 8
  • Doi Numarası: 10.1016/j.cdnut.2024.102293
  • Basıldığı Şehir: Illinois
  • Basıldığı Ülke: Amerika Birleşik Devletleri
  • Sayfa Sayıları: ss.55-56
  • Anadolu Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç

Çalışmanın amacı Osmanlı pilavlarının enerji ve besin değerlerini analiz ederek Türkiye'ye Özel Beslenme Rehberi'ndeki önerilerle karşılaştırmaktır.

Yöntem

Tarihi Yemeklere Uyarlama Modeli uygulanarak standartlaştırılan Osmanlı pilavlarından 15'i, nitel araştırma yöntemlerinden uzman görüşmesi tekniği kullanılarak beş uzman tarafından belirlendi. Daha sonra bu tariflerin porsiyonları, Beslenme Bilgi Sistemi kullanılarak enerji ve besin değeri açısından analiz edildi. Elde edilen veriler Türkiye'ye Özel Beslenme Rehberi'ndeki referans değerlerle oranlanarak yetişkin kadın ve erkeğin günlük ihtiyacını karşılama yüzdeleri hesaplandı. Sunulan yüzdeler ve diğer değerler baz alınarak diyetlerde nasıl kullanılabileceği değerlendirilmiştir.

Sonuç

Osmanlı pilavları kavurma, salma, haşlama ve buharda pişirme teknikleriyle hazırlanır ve pek çok çeşidi vardır. Seçilmiş Osmanlı pilavları ortalama 505 kcal enerji içeriğine sahip olup karbonhidrat, B grubu vitaminleri, çinko ve fosfor açısından zengindir. Bir yetişkinin günlük enerji ihtiyacının ortalama %30'unu (kadın) ve %23'ünü (erkek) karşılar. Günlük B12 ihtiyacının %40'ını, C vitamininin %29'unu (kadın) ve %25'ini (erkek), A vitamininin %55'ini (kadın) ve %47'sini (erkek) ve fosforun %29'unu sağlar. Günlük çinko ihtiyacının %50'sini (kadın) ve %40'ını (erkek), fosforun ise %30'unu karşılar.

Değerlendirme

Hobsbawm'ın çeşitli örneklerle tanımladığı "geleneğin icadı" aslında mutfak geleneklerinin yeniden canlandırılması açısından tartışılabilir. Kökleriyle bağını koruyan, atalarının gelenek ve göreneklerini hayatına dahil etmekten mutluluk duyan, ya da tam tersine yabancı bir kültürde yaşayan, Osmanlı mutfağına sempati duyan bireylerin, bu pilavları da diyetlerine dahil edebilmesi mümkündür. Seçilen pilavların enerji ve besin değerleri incelendiğinde uygun porsiyonlar halinde farklı eşlikçilerle öğünlere dahil edilmesinin sağlıklı beslenme açısından uygun olacağı sonucuna varılmıştır.

Objectives

The aim of the study is to analyze the energy and nutritional value of Ottoman pilafs and compare them with the recommendations of the Nutrition Guide Specific to Türkiye.

Methods

Fifteen of the Ottoman pilafs, which were standardized by applying the An Adaptation Model for Historical Dishes, were determined by five experts using the expert interview technique, one of the qualitative research methods. Then, portions of these recipes were analyzed for energy and nutritional value using the Nutrition Information System. The data obtained were proportioned to the reference values in the Nutrition Guide Specific to Türkiye and the percentages of meeting the daily requirement of an adult woman and man were calculated. How it can be used in diets has been evaluated based on the percentages and other values presented.

Results

Ottoman pilafs are prepared by roasting, releasing, boiling and steaming techniques and there are many varieties. Selected Ottoman pilafs have an average energy content of 505 kcal and are rich in carbohydrates, B group vitamins, zinc and phosphorus. It meets an average of 30% (female) and 23% (male) of an adult's daily energy needs. It provides 40% of the daily B12 requirement, 29% (female) and 25% (male) of vitamin C, 55% (female) and 47% (male) of vitamin A, and 29% of phosphorus. It meets 50% (female) and 40% (male) of the daily zinc needs and 30% of phosphorus.    

Conclusions

The "invention of tradition", defined by Hobsbawm with various examples, can actually be discussed in terms of the revival of culinary traditions. It is possible for individuals who maintain their ties with their roots, who are happy to include the traditions and customs of their ancestors into their lives, or who, on the contrary, live in a foreign culture and have sympathy for the Ottoman cuisine, can also include these pilafs in their diet. When the energy and nutritional values of selected pilafs are examined, it is concluded that it would be suitable for healthy diets to include them in meals with different accompaniments by making appropriate portions.