Dijital Kitap Teknolojisinin Gelişim Süreci: Geçmişten Günümüze Kronolojik Bir Bakış


Kayabaş İ.

Dijital Kitap Teknolojisi Terminolojiden Pedagojiye (2. Baskı), Sakine Öngöz, Editör, Pegem A Yayıncılık, Ankara, ss.2-25, 2023

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Araştırma Kitabı
  • Basım Tarihi: 2023
  • Yayınevi: Pegem A Yayıncılık
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Sayfa Sayıları: ss.2-25
  • Editörler: Sakine Öngöz, Editör
  • Anadolu Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Dijital kitap teknolojilerinin gelişim sürecini kronolojik bir bakış açısıyla incelemek üzere tasarlanan bu bölümde, “dijital kitap” kavramı tarih penceresinden bakılmaktadır. İlk fikrin yeşermeye başladığı 1930’lardan günümüze çok uzun bir yol kat eden dijital kitap, 1971 yılında Michael Hart’ın kişisel girişimleriyle modern dünyada kendine yer buldu. 90’lı yılların son dönemine egemen olan internet ile birlikte ivmelendi. Web’in sağladığı erişim kolaylığıyla dijital yayıncılık sektörüne yeni ve güçlü bir açılım kazandırdı. Çevrimiçi kitap mağazaları, dijital kütüphaneler, çevrimiçi gazeteler ve dergiler gibi yeni iş modellerinin ilk örnekleri bu dönemlerde ortaya çıktı. 2000’li yıllara gelindiğinde dijital kitap; taşınabilirlik ve bağlanabilirlik kavramları etrafında şekillenen yeni mobil yaşam kültürünün önemli bir parçası haline geldi. E-okuyuculardan, cep telefonlarından ve tabletlerden kitap okuma fikri, geniş kitleler tarafından benimsendi. Bu süreçte; dijital kitap teknolojileri gelişti, çevrimiçi dijital kitap platformları yaygınlaştı ve çok dilli dijital yayınların sayısı arttı. Dijital yayıncılık sektörü genişledi ve küresel bir ekonomiye dönüştü. Basılı kitaplar ile karşılaştırıldığında dijital kitap teknolojilerinin günümüzde ulaştığı nokta, beklentilerin uzağında kalmaktadır. Bu durumun oluşmasında, dijital kitap teknolojilerine yeteri kadar odaklanmayan dijital yayıncılık sektörünün payı büyüktür. Yayıncılık sektörü, birbirini etkileyen bazı teknik sorunların tam olarak çözülemediği kısır bir döngü içerisine girmiştir.

Designed to examine the development process of digital book technologies from a chronological perspective, this chapter looks at the concept of "digital book" from a historical perspective. The digital book, which has travelled a long way from the 1930s, when the first idea began to flourish, found its place in the modern world with the personal initiatives of Michael Hart in 1971. It accelerated with the internet, which dominated the last period of the 90s. With the ease of access provided by the web, the digital publishing sector has gained a new and powerful opening. The first examples of new business models such as online book stores, digital libraries, online newspapers and magazines emerged during this period. In the 2000s, the digital book became an important part of the new mobile life culture shaped around the concepts of portability and connectivity. The idea of reading books on e-readers, mobile phones and tablets was adopted by large masses. In this process, digital book technologies have developed, online digital book platforms have become widespread and the number of multilingual digital publications has increased. The digital publishing sector has expanded and turned into a global economy. Compared to printed books, the point reached by digital book technologies today is far from expectations. This is largely due to the digital publishing industry not focusing enough on digital book technologies. The publishing sector has entered a vicious circle in which some technical problems that affect each other cannot be fully solved.