THE JOURNAL OF THE FACULTY OF LANGUAGES AND HISTORY-GEOGRAPHY OF ANKARA UNIVERSITY, cilt.65, sa.1, ss.716-742, 2025 (Hakemli Dergi)
Sennur Sezer (1943-2015), biri tarihî yemek kültürü diğeriyse farklı yemek sofraları için
basit ve ekonomik tarierinden oluşan iki yemek kitabının yazarıdır. Sezer, yemeği
sadece yazmamış, onu severek tüketmiş ve pişirmişti. Makalede onun yaşamını yemek
odağından ele almaktayız. Sezer'in biyograsini yine onun yemek kültürü aracılığıyla
oluşturmayı amaçlamaktayız. Diğer amacımızsa yemeğin onun için bir başka sanatsal
ifade biçimi olduğunu ortaya koymaktır. Bunun için Sezer'in katıldığı ve onun hazırladığı
çeşitli sofralar, yaptığı ve yediği yemekler, kaleme aldığı yemek kitapları kadar yemekten
de söz eden çeşitli eserleri incelenmektedir. Mikro-tarihsel yaklaşımdan esinlenerek,
Sezer'in yaşamındaki tarihsel ve sosyal bağlam, özgünlükler kadar çelişkiler de dikkate
alınmaktadır. Sezer'in biyograsi her biri bir yemekle simgelenen altı alt başlıkta
oluşturulmaktadır. Bunlar erken çocukluk (kuş çorbası); orta çocukluk (zeytinyağlı yer
elması); ergenlik ve gençlik (bostan sebzeleri); evli, çocuklu, çalışan bir anne olarak
pişirdiği ev yemekleri (börek); sanatçı olarak katıldığı ve sanatçıları ağırladığı sofralar
(mezeler) ile emeklilik sonrasında entelektüel yönünün de ifadesi olarak araştırma
kitaplarında geçen tarihî yemeklerdir (ciğer ezmesi). Değerlendirmelerimiz sonunda
Sezer'in yemek kültürü yaklaşımının eserlerinde ve yaşama bakış açısında da görülen en
az yedi tema üzerinden betimlenebileceğini saptadık: Kent/İstanbul kültürü, gündelik
yaşam, emek, çocuklar, yaratıcı/şairane üslup, kitaplar ve kişisel tarih. Makale sonunda
onun mutfak sanatının minimal bir kolaj olduğunu ileri sürmekteyiz: Sade, basit,
besleyici, zevk veren.