SENNUR SEZER’İN SOFRALARI


Creative Commons License

KARA Ç., ÖZGÜN E.

THE JOURNAL OF THE FACULTY OF LANGUAGES AND HISTORY-GEOGRAPHY OF ANKARA UNIVERSITY, cilt.65, sa.1, ss.716-742, 2025 (Hakemli Dergi)

Özet

Sennur Sezer (1943-2015), biri tarihî yemek kültürü diğeriyse farklı yemek sofraları için

basit ve ekonomik tarierinden oluşan iki yemek kitabının yazarıdır. Sezer, yemeği

sadece yazmamış, onu severek tüketmiş ve pişirmişti. Makalede onun yaşamını yemek

odağından ele almaktayız. Sezer'in biyograsini yine onun yemek kültürü aracılığıyla

oluşturmayı amaçlamaktayız. Diğer amacımızsa yemeğin onun için bir başka sanatsal

ifade biçimi olduğunu ortaya koymaktır. Bunun için Sezer'in katıldığı ve onun hazırladığı

çeşitli sofralar, yaptığı ve yediği yemekler, kaleme aldığı yemek kitapları kadar yemekten

de söz eden çeşitli eserleri incelenmektedir. Mikro-tarihsel yaklaşımdan esinlenerek,

Sezer'in yaşamındaki tarihsel ve sosyal bağlam, özgünlükler kadar çelişkiler de dikkate

alınmaktadır. Sezer'in biyograsi her biri bir yemekle simgelenen altı alt başlıkta

oluşturulmaktadır. Bunlar erken çocukluk (kuş çorbası); orta çocukluk (zeytinyağlı yer

elması); ergenlik ve gençlik (bostan sebzeleri); evli, çocuklu, çalışan bir anne olarak

pişirdiği ev yemekleri (börek); sanatçı olarak katıldığı ve sanatçıları ağırladığı sofralar

(mezeler) ile emeklilik sonrasında entelektüel yönünün de ifadesi olarak araştırma

kitaplarında geçen tarihî yemeklerdir (ciğer ezmesi). Değerlendirmelerimiz sonunda

Sezer'in yemek kültürü yaklaşımının eserlerinde ve yaşama bakış açısında da görülen en

az yedi tema üzerinden betimlenebileceğini saptadık: Kent/İstanbul kültürü, gündelik

yaşam, emek, çocuklar, yaratıcı/şairane üslup, kitaplar ve kişisel tarih. Makale sonunda

onun mutfak sanatının minimal bir kolaj olduğunu ileri sürmekteyiz: Sade, basit,

besleyici, zevk veren.