Konaklama İşletmelerinde Muhasebe Sistemi; Hasılat İşlemlerinin Muhasebeleştirilmesi; Malzeme ve İşçilik İşlemlerinin Muhasebeleştirilmesi; Dönemsonu İşlemleri ve Mali Tablolar


Kaya E.

Konaklama İşletmelerinde Muhasebe Uygulamaları, KARTAL Ali, Editör, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir, ss.1-109, 2013

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Ders Kitabı
  • Basım Tarihi: 2013
  • Yayınevi: Anadolu Üniversitesi
  • Basıldığı Şehir: Eskişehir
  • Sayfa Sayıları: ss.1-109
  • Editörler: KARTAL Ali, Editör
  • Anadolu Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Konaklama işletmeleri, konukların geceleme gereksinimini karşılayan ve bunun yanında yeme-içme, eğlence, spor gibi çeşitli etkinliklerde bulunmalarına olanak sağlayan hizmet işletmeleridir. Konaklama işletmelerinde muhasebe işlemleri bir bilgi sistemi çatısı altında yürütülür. Muhasebe işlemleri, işletmenin kuruluşuyla birlikte başlar ve dönemler itibariyle tekrarlanır. Dönem içi işlemleri kapsamında her türlü malzeme ve hizmet alım-satım, gelir-gider vb. işlem ve olaylara ait verilerin önce yevmiye kayıtları, buradan büyük defter kayıt ortamına aktarılması ve mizanlarla kontrol edilmesi şeklinde yapılır. Dönemsonu işlemleri ise genel geçici mizanın çıkarılmasıyla başlayıp dönemsonu sayım ve değerleme sonuçlarına göre yapılan envanter kayıtlarıyla devam eder. Kesin mizanın düzenlenmesi, mali tabloların hazırlanması ve hesapların (aktif ve pasif hesap kalanları) kapatılmasıyla süreç tamamlanır. Türkiye’de genel olarak uygulama zorunluluğu bulunan Tekdüzen Hesap Planı temelinde, konaklama faaliyetlerine özel durumların da izlenmesine olanak veren bir hesap planı kullanılmalıdır. Konaklama işletmelerinde yıllık faaliyet sonuçları, finansal durumla birlikte mali tablolar aracılığıyla raporlanır.