Kadim, cilt.0, sa.2, ss.187-191, 2021 (Scopus)
Türk
tatlıları gerek uluslararası tanınırlığı gerekse toplum içerisinde özel günlerde
yer edinmesi sebebiyle önemli maddi kültür unsurlarıdır. Bu tatlıların geçmişte
tanınır hale gelmesine önemli katkılardan birini Yunanistan’ın ilk kralı I.
Otto’nun şekercibaşısı Friedrich Unger yapmıştır. 1835 yılında İstanbul’u
ziyaret eden Unger, şehirdeki helvacı ve şekercilerin çalışmalarını incelemiş
ve tariflerini derlemiştir. Unger tarafından 1838 yılında yayımlanan ve yakın
tarihte Türkçe olarak da “Şark Şekerciliği” (Conditorei des Orients) adıyla
okuyucuyla buluşan eser, bir dış bakış ile Osmanlı tatlıcılığını yansıtması
açısından önemlidir. Eser basım süreci, içerik ve tarifler yönünden
değerlendirilmiş; dönemi samimi betimlemesi yönünden katkıları olduğu görülmüştür.
Ancak tariflerin standart olmamasından kaynaklanan uygulama güçlükleri
mevcuttur.