İstanbul Park Hotel (1930 - 1979)


Çiçek D., Kozak N.

Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, vol.33, no.2, pp.19-29, 2022 (Peer-Reviewed Journal) identifier

  • Publication Type: Article / Article
  • Volume: 33 Issue: 2
  • Publication Date: 2022
  • Doi Number: 10.17123/atad.987464
  • Journal Name: Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi
  • Journal Indexes: IBZ Online, CAB Abstracts, Hospitality & Tourism Complete, Hospitality & Tourism Index, SportDiscus, TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Page Numbers: pp.19-29
  • Anadolu University Affiliated: Yes

Abstract

The contribution of former hotel enterprises is evident in the analysis of lodging industry development in Turkey. One of those hotels is Park Hotel, which was first established in 1930 under the name Mirimare in the first years of Republic. This study aims to examine the history of that institution, which played a critical role to overcome the obstacles and achieve success through remarkable services and implementations representing the development of the lodging industry in Turkey. As a conclusion of this conceptual research based on literature review, Park Hotel appears to have a great contribution as a pioneer property not only for hospitality, restaurant, bar and patisserie services but also as a school for young Turkish citizens to introduce restaurant waiting and hotel management as emerging occupations.
Türkiye’de otelciliğin gelişmesinde geçmişte kurulan otellerin katkısı açıktır. Bu işletmelerden biri de Cumhuriyet’in ilk yıllarında İstanbul’da 1930 yılında Mirimare adıyla açılan, daha sonra isim değişikliği yapılarak işletme faaliyetine devam eden Park Otel’dir. Bu çalışmada, konaklama işletmeciliği tarihi açısından önemli izler taşıyan, hizmet ve uygulamalarıyla, Türkiye’de otelciliğin aştığı engeller ve başarıya giden yollar konusunda örnek olabilecek Park Otel’in kurum tarihinin incelenmesi amaçlanmıştır. İlgili alanyazın incelenerek hazırlanan bu kavramsal çalışma sonunda; otelin İstanbul’da o dönem eksik olan konaklama ihtiyacının karşılamasının yanı sıra restoranı, barı, pastanesiyle modernleşme sürecinde yeni alışkanlıklarının deneyimlenmesine aracılık eden bir mekân olduğu, Türk gençlerine garsonluk mesleğinin öğretilmesinde ve otelciliğin toplumda meslek olarak kabulünde önemli katkılarda bulunduğu görülmektedir.