FOLKLOR/EDEBIYAT-FOLKLORE/LITERATURE, cilt.28, sa.1, ss.183-200, 2022 (ESCI)
Türk
mutfağı geniş bir coğrafyadan ve uzun tarihsel birikimden beslenen, kadim
mutfaklar arasında yer almaktadır. Türk mutfağının doğru icrası, muhafazası ve
sürdürülebilirliği oldukça önemlidir. Türk mutfağının kültürel
sürdürülebilirliğine hizmet etmek üzere, bu araştırma kapsamında mutfağa
ilişkin Türkçe terim ve tekniklerin çeşitli kaynaklardan ve uzmanlardan derlenmesi
amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında nitel
araştırma yöntemlerinden anekdot durum çalışması modeli ile mülakat tekniği
kullanılmıştır. Araştırma ile hem yeme-içme eğitiminin çeşitli düzeylerinde
ders materyallerinde hem de yeme-içme sektöründe kullanılabilir Türkçe terim ve
teknikler öz bir şekilde ortaya konulmaya çalışılmıştır. Geleneğin yeniden
inşası ve kültürün sağlıklı aktarımı hususunda araştırmayla ortaya konulan
âheste, bastı, çıtır, döğme, gevrek, kalye, herle, irinti, küncü, piyaz ve
söğüş gibi terimler ile ağartmak, börttürmek, çılbır, dövmek, gömme, kavurmak,
kefini almak, ovmak ve tıklatmak gibi tekniklerin katkısı olacaktır. Bulgular,
yeme-içme alanında eğitim veren kurum ve kuruluşlar ile işletmelerde
kullanılabilir standart tarifler geliştirmede, teknik kitap ve uygulama setleri
hazırlamada, ayrıca meslek standartları geliştirme hususunda değerlendirilebilir.
İleri araştırmalarda görsellerle içerik detaylandırılabilir.