T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİI AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ YAYINI, Eskişehir, 2023
Sağlık işletmelerinde kalite yönetimi; bir sağlık
kurumundaki tüm faaliyetleri, sürekli olarak
gözden geçiren ve iyileştiren, çalışanların takım
halinde çalışmasını gerektiren, tüm müşterilerinin
beklentilerini tam karşılayan bir performansın
sağlandığı yönetim anlayışıdır.
Sağlık hizmetleri, insan sağlığını koruyucu
tedbirler alarak sağlığı etkileyen olumsuz çevre
koşullarını ortadan kaldırma ve önleme,
hastalığın oluşması halinde bakım hizmetleri
ile destekleme, iyileşme olana kadar bakım yapılan
planlı, kapsamlı ve süreklilik gerektiren
ertelenemez hizmetlerdir.
Kalite, en iyi sağlık sonuçlarına ulaşmak amacıyla,
ihtiyacı olan herkese, çalışan güvenliği
ve memnuniyetinden ödün vermeden, yeterli
kaynaklara sahip tesislerde, iyi eğitilmiş
uzmanlar tarafından, doğru uygulamalarla,
doğru zamanda eşit hizmetin sağlanması olarak
ifade edilmektedir. Sağlık hizmetleri kapsamında
sunulan hizmetlerin kaliteli olduğunu
söyleyebilmek için kalite hedefleri olan
hasta odaklılık, süreklilik, etkililik, uygunluk,
hakkaniyet, hasta güvenliği, sağlıklı çalışma,
etkinlik, verimlilik ve zamanlılık hedeflerine
ulaşılmış olması gerekmektedir.
“Sağlık Kurumlarında Kalite Yönetimi” kitabımızın
içeriği olması gereken bilgi, nitelik
ve donanımlara uygun olarak hazırlanmıştır.
Bu bağlamda 8 Bölümden oluşan kitabımız
“Sağlık Hizmetlerinde Kalite Kavramı”, “Hizmet
Memnuniyeti”, “Sağlık Hizmetlerinde
Kalitenin Ölçülmesi”, “Kalite İyileştirmede
Ekip Çalışması”, “Kalite İyileştirmede Kullanılan
Araçlar”, “Sürekli İyileştirme”, “Sağlık
Hizmetlerinde Akreditasyon”, ‘’Hasta Güvenliği’’
bölümlerini içermektedir.