Milletlerarası Ticarî Tahkimde Hakem Kararlarına Karşı İptal Yolu


Creative Commons License

Aygün M.

Medenî Usûl ve İcra - İflâs Hukuku Dergisi, cilt.3, sa.8, ss.661-695, 2007 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 3 Sayı: 8
  • Basım Tarihi: 2007
  • Dergi Adı: Medenî Usûl ve İcra - İflâs Hukuku Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.661-695
  • Anadolu Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Milletlerarası ticarî tahkime ilişkin hakem kararlarına karşı iptal yoluna başvuru, uluslararası sözleşmeler ile değişik yabancı ülke mevzuatlarında düzenleme altına alınan bir hukukî çaredir. Ülkemizde de, 21.06.2001 tarih ve 4686 sayılı Milletlerarası Tahkim Kanunu, hakem kararlarına karşı başvurulabilecek (tek) hukukî çare olarak iptal yolunu kabul etmiştir.

Bilindiği üzere, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun iç tahkime ilişkin hükümlerinde hakem kararlarına karşı başvurulabilecek yol olarak, temyiz kanun yolu düzenleme altına alınmıştır (m. 533 vd.). Ancak, milletlerarası tahkim açısından durum farklıdır. Keza, Milletlerarası Tahkim Kanunu’nun Türk hukukuna getirmiş olduğu en önemli yeniliklerden birisi, hakem kararlarına karşı başvurulacak bir hukukî çare olarak, iptal yolunu düzenleme altına almış olmasıdır. Böylece, Türk hukukunda milletlerarası nitelikli hakem kararlarına karşı, temyiz yolu kapatılmış olup, sadece iptal davası açma imkânı getirilmiştir.

Bu çalışmada, genel hatlarıyla, milletlerarası ticarî tahkimde hakem kararlarına karşı hukukî çare olarak kabul edilen “hakem kararlarının iptali” konusu incelenecektir. Çalışmada, önce, hakem kararının iptalinin hukukî niteliği incelenecek ve hakem kararının iptali ile temyiz kanun yolu arasındaki esaslı farklar üzerinde durulacaktır. Daha sonra, tahkime ilişkin bazı uluslararası düzenlemelerde hakem kararlarının iptali inceleme konusu yapılacaktır. Bu bağlamda, UNCITRAL Model Kanunu, Avrupa (Cenevre) Sözleşmesi ve Washington Sözleşmesi’nin hakem kararlarının iptaline yönelik hükümleri tahlil edilecektir. Daha sonra, İsviçre, Fransa ve İngiltere hukuklarında milletlerarası nitelikli hakem kararlarının iptali için öngörülen hükümler incelenecektir. Son olarak, Türk Milletlerarası Tahkim Kanunu açısından hakem kararlarına karşı başvurulabilecek iptal davası inceleme konusu yapılacaktır. Burada, özellikle iptal davasının açılmasında yetkili ve görevli olan mahkeme, iptal davasından feragat, iptal davasında yargılama usûlü, iptal davasının açabilmesi için gerekli olan nedenler ve iptal kararının sonuçları üzerinde durulacaktır.