Antioxidant properties and phenolic components of extracts obtained from different parts of the Iris kerneriana (Çali süseni) plant


Creative Commons License

Doğan H., Kayır Ö., Yaylacı Ö. K., Cömert B.

MUSTAFA KEMAL UNIVERSITY JOURNAL OF AGRICULTURAL SCIENCES (MKUJAS), cilt.30, sa.3, ss.703-713, 2025 (TRDizin)

Özet

Iris kerneriana Asch. & Sint. ex Baker bitkisinin farklı kısımlarının farklı çözücülerdeki
antioksidan özellikleri ortaya koyulacak ve fenolik içeriği belirlenmiştir. Çalışma sonucunda
bitki hakkında elde edilen bilgiler farklı sektörlerde kullanılmak üzere (gıda, kozmatik, ilaç
vb) öncü olacaktır. Bitkinin içeriğinin ortaya konması; hem bitkinin içeriğinin aydınlatılması
hem de insan sağlığına pozitif etkilerinin olduğu bilinen fenolik maddelerin varlığının
tespiti, bitkinin tıbbi aromatik bir bitki olarak kullanımı için ön çalışma niteliğindedir.
Araştırmada, I. kerneriana bitkisinin farklıkısımlarından elde edilen ekstraktların farklı
çözücülerdeki fenolik bileşikleri tespit edildi ve antioksidan özellikleri analiz edildi. I.
kerneira bitkisinin üç farklı kısmı üç farklı çözücü ile ekstre edildi. Bitki kısımlarına ve
çözücülere göre dört farklı analiz yöntemine göre değerlendirildi. LC-MS/MS analizleriyle
en yüksek düzeyde tespit edilen bileşiklerin, kateşin (187.87 mg/kg), klorojenik asit (116.07
mg/kg), kafeik asit (21.36 mg/kg) ve vanilin (8.77 mg/kg) gibi fenolik bileşikler olduğu
saptanmıştır. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlara göre bitkinin antioksidan kapasitesi ve
fenolik madde içeriğinin belirlenmesi, bu bitkinin farmakolojik açıdan ve gıda endüstrisinde
önemli bir potansiyele sahip olabileceğini ortaya koymuştur.

The antioxidant properties of different parts of the Iris kerneriana Asch. & Sint. ex Baker
plant in different solvents will be revealed and their phenolic content will be determined.
The information obtained about the plant as a result of the study will be pioneering for use
in different sectors (food, cosmetics, medicine, etc.). Revealing the content of the plant;
both the elucidation of the content of the plant and the detection of the presence of
phenolic substances known to have positive effects on human health are preliminary
studies for the use of the plant as a medicinal aromatic plant. In the research, phenolic
compounds of extracts obtained from different parts of I. kerneriana plant in different
solvents were determined and their antioxidant properties were analyzed. Three different
parts of the I. kerneira plant were extracted with three different solvents. The plant was
evaluated according to four different analysis methods according to parts and solvents.
The highest detected compounds by LC-MS/MS were found to be phenolic compounds
such as catechin (187.87 mg/kg), chlorogenic acid (116.07 mg/kg), caffeic acid (21.36
mg/kg) and vanillin (8.77 mg/kg). According to the results obtained from this study, the
determination of the antioxidant capacity and phenolic substance content of the plant
revealed that this plant may have significant potential in terms of pharmacology and in the
food industry.