Opera Eğitiminde Sanatsal Şarkı Repertuvarının Teknik ve Sanatsal Önemi


Aktakka F.

3. Bilsel International Aspendos Scientific Researches Congress, Antalya, Turkey, 12 - 13 October 2024, pp.290-298

  • Publication Type: Conference Paper / Full Text
  • City: Antalya
  • Country: Turkey
  • Page Numbers: pp.290-298
  • Anadolu University Affiliated: Yes

Abstract

In opera education, alongside vocal training, another significant element is the selection of pieces that will allow students to develop both their technical skills and artistic expression abilities, as well as the determination of an individualized repertoire for each vocal student. In this context, repertoires consisting of song forms such as lied, chanson, and romance, generally known as art songs, not only help opera students improve their vocal techniques but also contribute to the development of their artistic expression skills. The study of German lieder, in particular, and art songs in general, assists opera students in strengthening their breath control, accurate intonation, and expressive power, while also contributing to the preservation of vocal health.

Works composed in this form, especially Franz Schubert's lieder, are frequently encountered in conservatory curricula. These types of works, which generally contain relatively broad melodic and dynamic ranges, help opera students learn to use their voices in a controlled and flexible manner. In this way, opera students enhance their vocal and breath control competencies and learn to sing more effectively in stage performances.

The selection and study of works from the lied and art song repertoire that are suitable for the voice of each opera student are also important for learning the articulation characteristics and prosodic structures of different languages. For many opera students, these types of works play a fundamental role in expanding their repertoire while also overcoming the technical difficulties experienced during the vocal training process. Moreover, these works improve opera students' dramatic expression abilities, as art songs, though sometimes quite short, typically contain deep and powerful artistic content.

In this context, it is clear that working on a repertoire that includes lieder and art songs from the early years of vocal training will contribute to the student's musical development and vocal technique. This study will analyze the effects of lieder and art songs on the development of vocal technique and artistic expression abilities within the framework of vocal education provided to opera students.

Opera sanatında şan eğitiminin yanı sıra diğer bir önemli unsur öğrencilerin hem teknik becerilerini hem de sanatsal anlatım yeteneklerini geliştirmelerine olanak sağlayacak eserlerin seçilmesi ve şan öğrencileri için bireysel repertuvar belirlenmesidir. Bu bağlamda, genel olarak sanatsal şarkı olarak bilinen Lied, şanson ve romans gibi şarkı formlarından oluşan repertuvarlar opera öğrencilerinin şan tekniklerini geliştirmelerine fayda sağlamasının yanı sıra sanatsal ifade becerilerinin gelişimine de katkıda bulunmaktadır. Özellikle Alman Lied’i ve genel olarak sanatsal şarkıların da çalışılması opera öğrencilerinin nefes kontrolü, doğru tonlama ve ifade güçlerini pekiştirmelerine yardımcı olurken aynı zamanda ses sağlıklarının korunmasına da katkı sağlayabilmektedir. Bu formda bestelenmiş eserler ve özellikle Franz Schubert’e ait Lied’lerle konservatuvarların müfredatlarında sıkça karşılaşılmaktadır. Sanatsal şarkı formunda bestelenmiş bu tür eserler genel olarak görece geniş bir melodik ve dinamik aralık barındırdığı için opera öğrencilerinin seslerini kontrollü ve esnek bir biçimde kullanmayı öğrenebilmelerine yardımcı olmaktadır. Böylelikle opera öğrencileri ses ve nefes kullanım yetkinliklerini artırmakta ve sahne performanslarında daha etkili bir şekilde şarkı söylemeyi öğrenebilmektedirler.

Lied ve sanatsal şarkı repertuvarından opera öğrencisinin sesine uygun eserler seçilmesi ve çalışılması aynı zamanda farklı dillerin artikülasyon özelliklerinin ve prozodik yapılarının öğrenilmesi açısından da önemlidir. Birçok opera öğrencisi için bu tür eserler bir yandan öğrencinin repertuvarını genişletirken diğer yandan şan eğitimi sürecinde yaşanabilen teknik zorlukların aşılmasında da temel bir rol oynamaktadır. Bu formda bestelenmiş eserler opera öğrencilerinin dramatik anlatım yeteneklerini de geliştirmektedir. Zira sanatsal şarkılar kimi zaman oldukça kısa olabilmelerine rağmen genellikle derin ve güçlü sanatsal içeriklere sahiptirler. Bu bağlamda şan eğitiminin ilk yıllarından itibaren özellikle Lied ve genel olarak sanatsal şarkıları da içeren bir repertuvarın çalışılmasının öğrencinin müzikal gelişimine ve şan tekniğine katkı sağlayacağı açıktır.

Bu çalışmada, opera öğrencilerine verilen şan eğitimi bağlamında Lied ve sanatsal şarkıların ses kullanım becerisinin gelişimine ve sanatsal ifade yeteneğine olan etkileri analiz edilecektir.