Seyyahların Gözüyle Eskişehir Hamamları


Creative Commons License

Manaz S.

Anadolu’ da Bir Çınar. Prof. Dr. Erol ALTINSAPAN’ a 60. Yaş Armağanı, Yelda Olcay Uçkan, Editör, Anadolu Yayınları, Eskişehir, ss.351-366, 2022

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Mesleki Kitap
  • Basım Tarihi: 2022
  • Yayınevi: Anadolu Yayınları
  • Basıldığı Şehir: Eskişehir
  • Sayfa Sayıları: ss.351-366
  • Editörler: Yelda Olcay Uçkan, Editör
  • Anadolu Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Eskişehir (Dorylaion)’in sıcak sularından antik dönemden itibaren yazılı kaynaklarda bahsedilmiş ve günümüzde de bu sıcak sular kullanılmaktadır. Bu çalışmayla kente gelen seyyahların izlenimlerinden sıcaksular bölgesinde açılan hamam- ılıca ve çamaşırhane gibi yapılar hakkında bilgi alarak bugün tam olarak tarihleyemediğimiz hamamların inşa tarihlerine ışık tutmak amaçlanmıştır.


Kente gelen seyyahlar sıcak suların varlığından bahsetmekle birlikte Barkley’in Erler Hamamı tanımının dışında hamam sayıları ve özellikleri hakkında detaylı bilgi vermemişlerdir. Kentteki hamam sayısını en erken öğrenebileceğimiz kaynak Matrakçı Nasuh (16.yy.)’un Eskişehir minyatüründe yer alan içinde dışarıya akan suların gösterildiği kubbeli ve aydınlık fenerli iki yapıdır. Çatı ile kaplı üçüncü yapı çamaşırhane olabileceğini düşündürmektedir.


Mevcut belgelerden sıcaksular bölgesindeki hamamların en erken tarihlisi Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nce 15. yüzyıla tarihlenen Erler Hamamı görünmektedir. Ancak Bizans dönemi kaynaklarından bu bölgede Roma döneminden itibaren sıcak suların-hamamların kullanıldığını öğrenmekteyiz. 1878 tarihinde Eskişehir’de konaklayan Barkley, hamam hakkında en geniş bilgiyi vermiştir. Bu hamamın Roma hamamlarının güzel bir örneği olduğunu belirterek daha erken bir tarihte inşa edilmiş olabileceğini düşündürmüştür. 19. yüzyıla ait kayıtları bulunan diğer hamamlar ise Şengül (Bahçeli) Hamamı, Alçık Hamamı ve Vakıf Hamamı’dır. Bu hamamlar günümüzde açıktır ve hamam olarak işlevlerini devam ettirmektedir.