INTERNATIONAL PEER-REVIEWED JOURNAL OF NUTRITION RESEARCH, cilt.3, sa.2, ss.1-17, 2015 (Hakemli Dergi)
Toplumumuzda besinlerin hazırlanması, pişirilmesi ve saklanmasından
büyük ölçüde kadınlar sorumludur. Süt ve süt ürünlerinin hazırlanması,
pişirilmesi ve saklanmasındaki temel ilkelerin bilinmediği durumlarda besin
öğelerindeki kayıplar çok fazla olmaktadır. Tokat il merkezinde yapılan bu
çalışmada iki kuşak ev kadınlarının süt ve süt ürünlerini hazırlama, pişirme ve
saklama yöntemleri konusundaki uygulamalarının belirlenmesi amaçlanmıştır.
Araştırma, Tokat il merkezinde yaşayan farklı kuşaktan (jenerasyondan) olan 40
anne ya da kayınvalide, 40 kız ya da gelin olmak üzere toplam 80 ev kadını
üzerinde yapılmıştır. Araştırma verileri anket formu ile karşılıklı görüşme
tekniği kullanılarak toplanmıştır. Anket formu, kadınlara ilişkin genel
bilgiler (yaş, öğrenim durumu) ile süt ve süt ürünlerini hazırlama, pişirme ve
saklamaya yönelik uygulamaları tespit etmek amacıyla çeşitli soruları
içermektedir. Verilerin değerlendirilmesinde, SPSS 16.0 paket programı
kullanılmıştır. Her soru ile ilgili sayı ve % değerleri gösteren tablolar
hazırlanmış ve gerekli aritmetik ortalamalar alınmıştır. Veriler, kuşak
(günümüz ve geçmiş) değişkeni dikkate alınarak değerlendirilmiştir. Geçmişte
pastörize süt kullanılmadığı görülmüştür. Kullanılan süt türleri, sütü
sakladıkları kaplar, kullandıkları yoğurt türleri, yoğurt yaparken
kullandıkları kaplar hususunda iki kuşak ev kadını arasındaki ilişki
istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (p<0.05). Çalışma sonuçlarına göre,
kadınların eğitim düzeyi yükseldikçe besinleri pişirme ve saklamaya yönelik uygulamaları
da daha sağlıklı olmaktadır.
In our society, it is mostly the women who are in charge with
the preparation, cooking and safekeeping of the food. If the fundamental
principles of preparation, cooking and safekeeping of milk and dairy products
are not known, a great loss of nutritional elements can occur. The aim of this
study, carried out in the city center of Tokat Province, is to define the
practices of housewives of two generations concerning the preparation, cooking
and safekeeping of milk and dairy products. The research was carried out on 80
housewives of different generations living in the provincial center of Tokat:
40 mothers or mothers-in-law and 40 daughters or daughters-in-law. The data for
the research was collected using the technique of face-to-face interview with a
questionnaire. The questionnaire form included general information about the
women (age, education, etc.) and various questions about the practices related
to the preparation, cooking and safekeeping of milk and dairy products. The
evaluation of data was carried out using the package program of SPSS 16.0.
Tables were prepared for each question showing the figure and per cent values
and the related arithmetic averages were calculated. The data was evaluated by taking
the generation (today and past) variable into account. The results of the study
showed that pasteurized milk was not used in the past and the milk was not
waited in the fridge without boiling. The correlation between two generations
with regard to milk types used, milk keeping pots, yoghurt types used, and the
pots used when making yoghurt was judged significant in terms of statistics (p<0.05).
As the educational levels of women increased, practices of food cooking and
storing are more healthy.