NUTRITION AND HEALTH, cilt.0, sa.0, ss.1-9, 2025 (ESCI, Scopus)
Arka Plan
Tüketici talebinin hızla arttığı Türkiye'de, sürekli büyüyen bu pazarın özellikleri üzerine çok az araştırma bulunmaktadır. Ayrıca, bu tek kullanımlık ürünler için ambalaj malzemelerinin çevresel etkisi de üzerinde durulması gereken güncel bir konudur.
Amaç
Bu çalışma, Türkiye'deki süpermarketlerde satılan hazır yemeklerin (RTE) besin içeriklerini, maliyetlerini ve alerjen içerikleri ve ambalaj malzemeleri gibi diğer bazı özelliklerini analiz etmeyi ve ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Yöntemler
245 ürünün etiket bilgileri kaydedilmiş ve bu ürünler ana yemekler, garnitürler ve çorbalar olarak kategorize edilmiş; ardından 100 g ve porsiyon bazlı besin içerikleri önerilerle karşılaştırılmıştır.
Özet
Ana yemekler, garnitürler ve çorbalara kıyasla daha yüksek enerji, yağ, doymuş yağ ve protein içerir (p < 0,001). Garnitürlerde yağ ve protein miktarı doğrudan fiyatla birlikte artmaktadır. Enerji, doymuş yağ ve protein miktarları porsiyon ağırlığı arttıkça azalmaktadır (p<0,05). Ana yemek ve garnitür kategorilerindeki tuz miktarları limitlerin üzerindedir (sırasıyla +0,3 g ve +0,14 g). Buğday bazlı glüten en yaygın alerjen olarak bulunmuş ve en yaygın kullanılan ambalaj malzemesinin plastik olduğu tespit edilmiştir. Hazır gıdaların enerji içerikleri öneriler dahilinde bulunmuştur. Bu ürünlerin daha yüksek miktarda tuz içermesi ve en az bir gıda alerjeni içermesi de dikkat çekicidir.