II. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi, Bitlis, Turkey, 8 - 10 May 2024
Konya was the capital of the
Anatolian Seljuk State, the first great state of the Turks after they conquered
Anatolia, for about 200 years. The diversity of products offered by the Central
Asian and Anatolian lands, the interaction with many different cultures over a
long historical period, and the new tastes developed in the palaces of empires
such as the Seljuk and Ottoman played a role in the new structure of culinary
culture. Ilgın, the district of Konya, famous for its hot springs, has a
deep-rooted history with both history and culture. One of the oldest and most
populated neighborhoods of Ilgın district is Çiğil. Dividend books kept in the
mid-19th century are used to obtain information about the
socio-economic situation of the Çiğil Neighborhood. Çiğil Neighborhood, which
makes its living from agriculture and animal husbandry, is 27 km away from
Ilgın district and 76 km away from Konya.
The aim of this study is to
investigate multi-dimensionally the traditional food of the Çiğil Neighborhood of
Konya’s Ilgın district. Interview, focus group discussion and observation
techniques, which are among the qualitative research methods, were used in the
study. The materials, production techniques, types, presentation, and
consumption styles of the yazma were recorded from 10 source people aged
40 and over, representing the culture of the region living in the Çiğil of
Ilgın district. Subsequently, the recipe was standardized, and its energy and
nutritional values were calculated and evaluated.
Nowadays, we have become aware
of the importance of adequate and balanced nutrition to live a healthy and long
life and to improve the quality of life. However, the importance of foods
containing almost all food groups has increased. Yazma is consumed very
fondly by the local people in Çiğil Neighborhood; food groups include grains,
meat products, dairy products, and vegetables. Yazma is a type of
pastry. The outer dough consists of bulgur and flour. The filling varies upon
request and is prepared from minced potatoes and moldy cheese and cooked over a
wood fire. The energy and nutritional value of one serving of yazma is
at a reasonable level to meet the daily requirement. It is recommended to carry
out studies to register this unique culinary value and use it in various
businesses.
Keywords: Food Culture, Konya, Çiğli Neighborhood,
Pastry, Yazma
Bu
çalışmanın amacı, Konya’nın Ilgın ilçesi Çiğil Mahallesi’nin geleneksel bir
yemeği olan yazmanın, çok boyutlu araştırılmasıdır. Çalışmada nitel
araştırma yöntemlerinden mülakat, odak grup görüşmesi ve gözlem teknikleri
kullanılmıştır. Ilgın ilçesinin Çiğil Mahallesi’nde yaşayan bölge kültürünü
temsil eden 40 yaş ve üzeri 10 kaynak kişiden yazmanın malzemeleri, yapılış
teknikleri, çeşitleri, sunum ve tüketim şekilleri kaydedilmiştir. Akabinde
tarifin standartlaştırması yapılmış, enerji ve besin değerleri hesaplanarak
değerlendirilmiştir.
Günümüzde
sağlıklı ve uzun yaşamak, yaşam kalitesini artırmak amacı ile yeterli, dengeli
beslenmenin ne kadar önemli olduğu bilincine varılmıştır. Bununla birlikte
hemen hemen bütün besin gruplarını içinde barındıran yiyeceklerin önemi
artmıştır. Çiğil Mahallesi’nde yöre insanları tarafından çok sevilerek
tüketilen yazma; besin gruplarından tahıllar, et ürünleri, süt ürünleri,
sebzeleri içermektedir. Yazma bir börek çeşididir. Dış hamuru bulgur ve
undan oluşmaktadır. İç harcı ise isteğe göre değişmekte birlikte patates kıyma
ve küflü peynirden hazırlanarak odun ateşinde pişirilmektedir. Yazmanın
bir porsiyonunun enerji ve besin değerinin günlük gereksinimi karşılama
oranları makul düzeydedir. Bu özgün mutfak değerinin tescillenmesine ve farklı
işletmelerde kullanılmasına yönelik çalışmalar yürütülmesi önerilmektedir.
Anahtar Kelimeler: Yemek Kültürü, Konya, Çiğli Mahallesi, Hamur İşi,
Yazma