YÖRESEL MUTFAKLARIN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ KAPSAMINDA SİVAS YEMEK KÜLTÜRÜ VE DEĞİŞİMİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA


Akgül Z., Önçel S.

Anadolu Üniversitesi Mesleki Eğitim ve Uygulama Dergisi, cilt.3, sa.2, ss.120-135, 2024 (Hakemli Dergi)

Özet

Kültürler, yüzyıllardır süregelen kümülatif olguları içerir. Türküler, hikayeler, halk oyunları, yöresel yemekler gibi çeşitli olgular kültürü oluşturur. Kültürün bir parçası olan mutfak kültürü ise toplumların yeme içme davranışlarının ürünüdür ve toplumların yaşam biçimleri hakkında bilgiler verir. Mutfak kültürü bir yöreye ait olan, yöreye özgü ürünler kullanılarak yapılan ve genelde yöreye özgü pişirme tekniklerinin kullanıldığı bir olgudur. Yiyeceğin üretiminden tüketimine kadar pek çok süreci içerir ve bu süreçte ortaya çıkan ögelerin bir ürünü sayılabilir. Sivas’ın yemek kültürünü ve günümüzde uğradığı değişimleri ortaya koymayı amaçlayan bu çalışmanın örneklemini Sivas’ta doğmuş büyümüş olan 50 yaş ve üstü 8 birey oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış olup sorular ve alınan cevaplar kategorize edilmiştir. 34 adet Sivas’a özgü yöresel yemeğe ulaşılmıştır. Geçmişte yapılan ancak günümüzde yapılmayan veya nadiren yapılan 11 yöresel yemeğe ulaşılmıştır. Daha sonra betimsel analize başvurulmuş; Sivas ilinin yeme içme kültürü, günümüzde uğradığı değişimler ve mutfağın sürdürülebilirlik durumu değerlendirilmiştir. Sürdürülebilirlik açısından gelecek çalışmalarda bulguların standart hale getirilmesi önerilmektedir.