Doç. Dr. ERHAN AKARÇAY


EDEBİYAT FAKÜLTESİ, EDEBİYAT FAKÜLTESİ

EDEBİYAT FAKÜLTESİ


WoS Araştırma Alanları: SOSYOLOJİ


Avesis Araştırma Alanları: Sosyoloji, Genel Sosyoloji ve Metedoloji, Uygulamalı Sosyoloji

E-posta: eakarcay@anadolu.edu.tr
İş Telefonu: +90 222 335 0580 Dahili: 4066
Web: https://avesis.anadolu.edu.tr/eakarcay
Posta Adresi: Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü 26470 Tepebaşı-Eskişehir

Metrikler

Yayın

75

Yayın (WoS)

1

Atıf (WoS)

1

H-İndeks (WoS)

1

Atıf (TrDizin)

19

H-İndeks (TrDizin)

2

Atıf (Sobiad)

266

H-İndeks (Sobiad)

8

Atıf (Diğer Toplam)

31

Proje

3

Tez Danışmanlığı

8

Açık Erişim

1
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Eğitim Bilgileri

2016 - 2017

2016 - 2017

Post Doktora

Ryerson University, Faculty of Arts, Department of Sociology , Kanada

2009 - 2014

2009 - 2014

Doktora

Anadolu Üniversitesi, SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ, Sosyoloji (Dr), Türkiye

2005 - 2008

2005 - 2008

Yüksek Lisans

Anadolu Üniversitesi, SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ, Sosyoloji (Yl) (Tezli), Türkiye

1998 - 2002

1998 - 2002

Lisans

Anadolu Üniversitesi, EDEBİYAT FAKÜLTESİ, SOSYOLOJİ BÖLÜMÜ, Türkiye

Yaptığı Tezler

2014

2014

Doktora

Sınıfiçi farklılaşma ve sınıfiçi bütünleşme biçimi olarak Eskişehir’xxde orta sınıfın yeme-içme örüntüleri

Anadolu Üniversitesi, SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ, Sosyoloji (Dr)

2008

2008

Yüksek Lisans

Bir muhafazakârlaştırma projesi olarak Türk-İslam sentezi

Anadolu Üniversitesi, SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ, Sosyoloji (Yl) (Tezli)

Yabancı Diller

C1 İleri

C1 İleri

İngilizce

Araştırma Alanları

Sosyoloji

Genel Sosyoloji ve Metedoloji

Uygulamalı Sosyoloji

Akademik Ünvanlar / Görevler

2024 - Devam Ediyor

2024 - Devam Ediyor

Doç. Dr.

Anadolu Üniversitesi, EDEBİYAT FAKÜLTESİ, SOSYOLOJİ BÖLÜMÜ

2015 - 2024

2015 - 2024

Yrd. Doç. Dr.

Anadolu Üniversitesi, EDEBİYAT FAKÜLTESİ, SOSYOLOJİ BÖLÜMÜ

2016 - 2017

2016 - 2017

Araştırmacı

Ryerson University, Faculty of Arts, Sociology

2004 - 2014

2004 - 2014

Araştırma Görevlisi

Anadolu Üniversitesi, EDEBİYAT FAKÜLTESİ, SOSYOLOJİ BÖLÜMÜ

Yönetimsel Görevler

2025 - Devam Ediyor

2025 - Devam Ediyor

Bölüm Başkan Yardımcısı

Anadolu Üniversitesi, EDEBİYAT FAKÜLTESİ, SOSYOLOJİ BÖLÜMÜ

2021 - 2023

2021 - 2023

Bölüm Kalite Komisyonu Üyesi

Anadolu Üniversitesi, EDEBİYAT FAKÜLTESİ, SOSYOLOJİ BÖLÜMÜ

2021 - 2023

2021 - 2023

Bölüm FEDEK Komisyonu Üyesi

Anadolu Üniversitesi, EDEBİYAT FAKÜLTESİ, SOSYOLOJİ BÖLÜMÜ

2021 - 2023

2021 - 2023

Bölüm Başkan Yardımcısı

Anadolu Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Sosyoloji Bölümü

2015 - 2023

2015 - 2023

Erasmus Programı Kurum Koordinatörü

Anadolu Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Sosyoloji Bölümü

Verdiği Dersler

Doktora

Doktora

Gıda Çalışmalarında Eleştirel Yaklaşımlar

Yüksek Lisans

Yüksek Lisans

Yemek ve Kültür

Seminer

Uzmanlık Alan Dersi

Yemek, Mutfak, Sınıf

Tez

Lisans

Lisans

Yemek Sosyolojisi

Beslenme Sosyolojisi

Yemek, Kültür ve Toplum

Tüketim Sosyolojisi

Introduction to Sociology I (Sosyolojiye Giriş I)

Sosyoloji Uygulamaları I

Special Topics in Sociology (Sosyolojide Özel Konular)

Introduction to Sociology II (Sosyolojiye Giriş II)

Sosyolojiye Giriş I

Topluma Hizmet Uygulamaları

Gıda ve Beslenme Sosyolojisi

Köy Sosyolojisi

Sosyoloji Uygulamaları II

SOSYAL BİLİMLERDE TEMEL KAVRAMLAR

Sosyolojiye Giriş

Sosyoloji

Sosyolojiye Giriş II

Introduction to Sociology I

Introduction to Sociology II

Makaleler

Tümü (14)
SCI-E, SSCI, AHCI, ESCI (1)
ESCI (1)
TRDizin (7)
Diğer Yayınlar (6)

Hakemli Bilimsel Toplantılarda Yayımlanmış Bildiriler

2025

2025

1. Karın Doyuran Ekmek

AKARÇAY E.

5. Target Uluslararası Tarım ve Gıda Etiği Kongresi, Antalya, Türkiye, 23 - 24 Ekim 2025, (Özet Bildiri)

2025

2025

2. Michelin Yıldızları ve Usta Şefler: Ünlülerin Aşçılık Pratikleri, Erkeklik ve Toplumsal Cinsiyet

AKARÇAY E.

XI. Ulusal Sosyoloji Kongresi, Bursa, Türkiye, 17 - 19 Eylül 2025, (Özet Bildiri)

2024

2024

3. Afet Sosyolojisi Bağlamında 6 Şubat Depremleri: Sahadan Sesler

Levent F., Evren Z., Şahan D., Yardımcı İ., AKARÇAY E.

Doğuş Üniversitesi 1. Ulusal Sosyoloji Konferansı, İstanbul, Türkiye, 06 Aralık 2024, (Özet Bildiri)

2023

2023

4. Ekmek, Katık ve Geriye Kalanlar: Kırsal Gıda Güvencesi Üzerine

Akarçay E.

4. Tarım ve Gıda Etiği Kongresi, Ankara, Türkiye, 16 - 17 Kasım 2023, (Yayınlanmadı)

2023

2023

5. Deprem Sonrası Gıdaya Erişim: Erişebilenler, Erişemeyenler

Akarçay E.

Mezopotamya Gastronomi Zirvesi, Diyarbakır, Türkiye, 9 - 11 Kasım 2023, (Yayınlanmadı)

2023

2023

6. Kent Belleğinin Sembolü Eskişehir Şeker Fabrikası’nın Görsel Sosyolojisi

Akarçay E., Özdamar Akarçay G.

II. Uluslararası Eskişehir Kongresi, Eskişehir, Türkiye, 7 - 08 Kasım 2023, (Yayınlanmadı)

2023

2023

7. Afetlerde Gıda Hakkı ve Dirençlilik: Sahra Mutfakları, Aşevleri ve Gıda Dağıtımı

AKARÇAY E.

5. Uluslararası Afet ve Dirençlilik Kongresi, Gebze, Türkiye, 11 - 13 Ekim 2023, (Özet Bildiri)

2023

2023

8. Kırsal Gıda Güvencesi(zliği) ve Gıda Krizi

AKARÇAY E.

X. Ulusal Sosyoloji Kongresi, İstanbul, Türkiye, 20 - 22 Eylül 2023, ss.149, (Özet Bildiri)

2023

2023

9. Anadolu Mutfağı Güncesi: 6 Şubat Depremleri Sonrası Hatay-Belen’de Kurulan Sahra Mutfağına İlişkin Otoetnografik Değerlendirme

AKARÇAY E.

Sosyolojinin Geleceği ve Geleceğin Sosyolojisi, Ankara, Türkiye, 28 Nisan 2023, (Özet Bildiri)

2021

2021

10. Big, Liquid and Digital: Neo-Ottomanism Ideology and Cultural Representations of Food

AKARÇAY E., CEYHAN Ç.

The 2nd Biennial Conference on Food and Communication Discourses on the future of food, Ljubljana, Slovenya, 15 Eylül 2021, (Özet Bildiri)

2021

2021

11. Pandemi Zamanlarında Dışarıda Yemek: İstanbul’da Değişen Yeme Örüntüleri

AKARÇAY E., SARAÇ M., Aksoy I.

Antroposen Çağda Sağlık, Ekoloji ve Gıda Sempozyumu, İstanbul, Türkiye, 29 - 30 Nisan 2021, (Özet Bildiri)

2020

2020

12. Yiyecek-İçecek Seçiminde Karar Mekanizması

AKARÇAY E.

Multidisipliner Yaklaşımla Yeme Bilimi-Eatoloji, İstanbul, Türkiye, 18 - 19 Aralık 2020

2019

2019

13. Nusr-Et: Salt Bae Phenomenon – Masculinity Gender in Social Media

AKARÇAY E.

2019 Joint Annual Meetings and Conference of the Association for the Study of Food and Society (ASFS) and the Agriculture, Food, and Human Values Society (AFHVS), Anchorage, Amerika Birleşik Devletleri, 26 - 29 Haziran 2019, (Özet Bildiri)

2019

2019

14. Türkiye'de Aşçılık Mesleğinin Değişen Görünümleri

AKARÇAY E.

Toplumsal Yapı Araştırmaları Atölyesi (TYAA) II - Meslekler, İstanbul, Türkiye, 4 - 05 Mart 2019, (Özet Bildiri)

2019

2019

15. Yemeğin Göçü-Göçün Yemeği

AKARÇAY E.

Kültürlerarası Etkileşim Konuşmaları, İstanbul, Türkiye, 13 Şubat 2019, (Tam Metin Bildiri)

2018

2018

16. New Wave of Coffee Shops in Turkey: Changing Coffee Culture

AKARÇAY E.

Taste of City: Food and Place, Antalya, Türkiye, 4 - 05 Ekim 2018, (Özet Bildiri)

2018

2018

17. Mutfağın Dünyasını Anlamak: Türkiye’de Aşçılığın Değişen Pratikleri

AKARÇAY E.

Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi, Kocaeli, Türkiye, 20 - 22 Eylül 2018, (Özet Bildiri)

2018

2018

18. Cooking the Tradition: Reproduction of Culture and Tradition Among Cooks and Chefs in Turkey

AKARÇAY E.

4th International Convention of History and Food Cultures, Tours, Fransa, 7 - 08 Haziran 2018, (Özet Bildiri)

2016

2016

19. Balkanlardan Ege’ye Peynir Yolculuğu: İmren Mandıra’xxnın Sözlü Tarihi

AKARÇAY E.

International Symposium of Local Artisanal Cheeses in Turkey and the World: The Use of Geographical Indication for “Kars Kaşarı” Cheese, Kars, Türkiye, 15 - 17 Temmuz 2016, (Tam Metin Bildiri)

2017

2017

20. Diasporic Claims, Reinvention of Tradition and Multiculturalism Myth-Making: Toronto Meets Döner Kebab

AKARÇAY E., KOÇ M.

Congress 2017-12th Annual Assembly of the Canadian Association for Food Studies-Food in Canada and Beyond: Communities, Collaboration, Complexity, 27 - 30 Mayıs 2017, (Özet Bildiri)

2017

2017

21. Food Advice in Social Media and Eating Out as ”Foodatainment”

AKARÇAY E.

Congress 2017-12th Annual Assembly of the Canadian Association for Food Studies-Food in Canada and Beyond: Communities, Collaboration, Complexity, Toronto, Kanada, 27 - 30 Mayıs 2017, (Özet Bildiri)

2016

2016

22. Koca Ustadan Issız Adama Aşçılık Mesleğinin Değişimi

GÜLDEMİR O., AKARÇAY E.

8. Ulusal Sosyoloji Kongresi, Ankara, Türkiye, 1 - 03 Aralık 2016, (Özet Bildiri)

2016

2016

23. Valley of Dried Eggplant A Fieldwork on How Agricultural Patterns Change in Turkey

AKARÇAY E.

XIV World Congress of Rural Sociology, Sustainable and Just Rural Transitions: Connections and Complexities, Toronto, Kanada, 10 - 14 Ağustos 2016, (Özet Bildiri)

2016

2016

24. Chefs in Charge The World of Chefs in the Kitchen

AKARÇAY E.

Scarborough Fare Annual Conference ASFS/AFHVS/CAFS 2016 Scarborough Fare: Global Foodways and Local Foods in a Transnational City, Toronto, Kanada, 21 - 25 Haziran 2016, (Özet Bildiri)

2016

2016

25. Tüketim Üzerinden (Yeni?) Orta Sınıfı Anlamaya Çalışmak

AKARÇAY E.

İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Orta Sınıflar ve Sosyal Hareketlilik Çalıştayı, İstanbul, Türkiye, 20 - 21 Ocak 2016, (Özet Bildiri)

2015

2015

26. Aşçıların Dünyasında Sürdürülebilirlik Ekoloji Gıda Güvenliği ve GDO Tartışmaları

AKARÇAY E.

Ekolojinin Politikası: Yeni Sınırlar, Yeni Aktörler, Türkiye, 27 - 28 Kasım 2015, (Tam Metin Bildiri)

2015

2015

27. Transformation of Consumption Spaces in Eskişehir

AKARÇAY E.

International Urban Studies Congress, Eskişehir, Türkiye, 15 - 17 Nisan 2015, (Tam Metin Bildiri)

2015

2015

28. Another Form of Surveillance Society Foodies Consume Not Only Food But Internet

AKARÇAY E.

International Conference On Food History and Food Studies, 26 - 28 Mart 2015, (Özet Bildiri)

2013

2013

29. Food Consumption of Middle Classes in Turkey Eskisehir Case

AKARÇAY E.

Third International Conference on Food Studies 2013, 15 Ekim 2013, (Özet Bildiri)

2013

2013

30. Gıda ve Beslenme Sosyolojisi Bağlamında Eskişehir’xxde Orta Sınıfın Tüketim Örüntüleri

AKARÇAY E.

VII. Ulusal Sosyoloji Kongresi, Türkiye, 2 - 05 Ekim 2013, (Özet Bildiri)

2013

2013

31. Organic Food Consumption in Turkey A Case Study in a Middle Sized City

AKARÇAY E.

Food Scapes: Access to Food Excess of Food, 23 Eylül 2013, (Özet Bildiri)

2010

2010

32. Turkish Islamic Synthesis A Conservatisation Project in Turkey

AKARÇAY E.

New Conservatisms New Approaches, 15 Mayıs 2010, (Özet Bildiri)

2009

2009

33. Türkiye de İslam Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu Olabilir mi

AKARÇAY E.

VI. Ulusal Sosyoloji Kongresi, Türkiye, 1 - 03 Ekim 2009, (Özet Bildiri)

2006

2006

34. Türkiye de Muhafazakârlığın Sosyolojik Temelleri

AKARÇAY E.

Siyasi İlimler Türk Derneği IV. Lisansüstü Konferansı, Türkiye, 11 Kasım 2006 - 03 Ekim 2009, (Özet Bildiri)

2008

2008

35. Is the Ruling AKP Justice and Development Party A Rightist Movement Conservatism Experience in Turkey

AKARÇAY E.

Toward a Comparative Discussion on ”Rightist” Movements, 13 Mart 2008, (Özet Bildiri)

2007

2007

36. How to Work Hard and Earn Fewer A Case Study on Taxi Drivers in Turkey

AKARÇAY E.

Work, Employment and Society (WES) Conference 2007, 12 Eylül 2007, (Tam Metin Bildiri)

Kitaplar

2024

2024

1. Afet Koşullarında Gıda Güvencesi

AKARÇAY E.

Tehlikeler ve Afet Dirençli Kentler - 2, TÜN MUAMMER, Editör, Özgür Yayınları, ss.67-80, 2024

2024

2024

2. Tüketim Sosyolojisi

AKARÇAY E.

Türkiye'de Sosyoloji ve Gelişimi, ŞAHİN KÜTÜK BİRSEN, GÜNGÖR ERGAN NEVİN, ULUSOY MELİHA DEMET, GELEKÇİ CAHİT, Editör, Nobel, Ankara, ss.880-891, 2024

2020

2020

5. Gıda, Beslenme, Yemek ve Beden Sosyolojisinin Kesişiminde Bazı Notlar

AKARÇAY E.

Bedenin Sosyolojisi, Demez, Gönül; Timurturkan, Meral; Ertan, Cihan, Editör, Baglam Yayınları, İstanbul, ss.281-294, 2020

2020

2020

6. Toplumsal Eşitsizlikler, Sınıflar ve Yemek

AKARÇAY E.

Yemek Sosyolojisi, Akarçay, Erhan, Editör, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir, ss.62-83, 2020

2020

2020

7. Gıda ve Yemek Tüketiminin Sosyolojisi

AKARÇAY E.

Tüketim Sosyolojisi, Akarçay, Erhan, Editör, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir, ss.142-167, 2020

2018

2018

9. Gıda, Beslenme ve Toplumsal Eşitsizlikler

AKARÇAY E.

Türkiye'de Toplumsal Tabakalaşma ve Eşitsizlik, Sunar, Lütfi, Editör, Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara, ss.283-301, 2018

2018

2018

10. Gıda, Beslenme ve Toplumsal Eşitsizlikler

AKARÇAY E.

Türkiye’xxde Toplumsal Tabakalaşma ve Eşitsizlik, Lütfi Sunar, Editör, Nobel Akademik Yayıncılık, ss.283-301, 2018

2017

2017

12. Politics and Society

AKARÇAY E.

Introduction to Sociology, Nadir Suğur, Editör, Anadolu University Publications, Eskişehir, ss.90-111, 2017

2017

2017

13. Kampın Değerlendirmesi

AKARÇAY E.

Kampın Kitabı, Güldemir, Osman & Kurnaz, Alper, Editör, Detay Yayıncılık, Ankara, ss.159-168, 2017

2017

2017

14. Beslenmenin Sosyolojisi: Bazı Toplumsal Boyutlar

AKARÇAY E.

Beslenme ve Diyetetiğin Psikososyal Boyutu, Aliye Özenoğlu, Editör, Nobel Akademik Yayıncılık, ss.111-123, 2017

2013

2013

16. Richard Sennett: Kamusal İnsanın Çöküşünden Yeni Kapitalizmin Kültürüne

AKARÇAY E., GÖKALP E.

Sosyolojide Yakın Dönem Gelişmeler, Suğur Serap, Görgün Baran Aylin, Editör, Anadolu Üniversitesi Yayınları, ss.120-148, 2013

2011

2011

17. Kapitalizm ve Karakter Aşınması-Richard Sennett

AKARÇAY E.

Sosyolojide Yakın Dönem Gelişmeler, Suğur Serap, Görgün Baran Aylin, Editör, Anadolu Üniversitesi Yayınları, ss.124-151, 2011

2011

2011

18. Sanayi Sonrası Toplum: Daniel Bell

AKARÇAY E., SUĞUR S.

Çağdaş Sosyoloji Kuramları, Görgün Baran Aylin, Suğur Serap, Editör, Anadolu Üniversitesi Yayınları, ss.2-27, 2011

2009

2009

21. Siyaset ve Toplum

AKARÇAY E.

Sosyolojiye Giriş, Suğur Nadir, Editör, Anadolu Üniversitesi Yayınları, Eskişehir, ss.72-97, 2009

Desteklenen Projeler

2019 - 2021

2019 - 2021

MESLEKLER SOSYOLOJİSİ BAĞLAMINDA AŞÇILIK MESLEĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi

AKARÇAY E. (Yürütücü)

2012 - 2014

2012 - 2014

Gıda ve Beslenme Sosyolojisi Bağlamında Eskişehir de Orta Sınıfın Tüketim Örüntüleri

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi

SUĞUR N. (Yürütücü), AKARÇAY E.

2006 - 2007

2006 - 2007

Eskişehir de Hizmet Sektöründe Çalışan Yoksullar

TÜBİTAK Projesi , 1001 - Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı

Suğur S., Akarçay E., Suğur N. (Yürütücü), Gönç Şavran T., Çetin O. B.


Davetli Konuşmalar

Mayıs 2023

Mayıs 2023

Dışarıda Yemek, İçmek ve Ötesi

Konferans

Gastronometro-Türkiye

Nisan 2022

Nisan 2022

Beslencenin Sosyolojisi Sosyoloji Penceresinden Gastronomiye Bir Bakış

Konferans

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi-Türkiye

Ocak 2021

Ocak 2021

Yemeğin ve Yemek Yemenin Sosyolojisi

Seminer

Karabük Üniversitesi-Türkiye

Aralık 2019

Aralık 2019

Yemeğin Sosyolojisi Nasıl Yapılır?

Seminer

İstanbul Medeniyet Üniversitesi-Türkiye

Şubat 2019

Şubat 2019

Yemeğin Göçü Göçün Yemeği

Konferans

İstanbul Üniversitesi-Türkiye

Nisan 2018

Nisan 2018

Beslencenin Sosyolojisi

Konferans

Süleyman Demirel Üniversitesi-Türkiye

Şubat 2018

Şubat 2018

Beslencenin Sosyolojisi

Konferans

Us Atölyesi-Türkiye

Atıflar

Toplam Atıf Sayısı (WOS): 1

h-indeksi (WOS): 1